Δημοσίευση: 13 / 6 / 2018
Λιμένας Πειραιώς: «Ρότα» για την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων
Αυξημένη κατά 20,1% ήταν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά το πρώτο τρίμηνο του 2018 , στα 4,057 εκατ. TEUs, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους σύμφωνα με στοιχεία του Port Economics.

Η εξέλιξη αυτή έφερε τον Πειραιά στην… έβδομη θέση ανάμεσα στους 20 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς λιμένες, όσον αφορά τη συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018,

Τα πέντε πρώτα λιμάνια στην Ευρώπη

Στις πρώτες τρεις θέσεις των ευρωπαϊκών λιμένων βρίσκονται το λιμάνι του Ρότερνταμ με 13,735 εκατ. TEUs, το λιμάνι της Αμβέρσας με 10,451 εκατ. TEUs και το λιμάνι του Αμβούργου με 8,820 εκατ. TEUs.

Την πεντάδα συμπληρώνουν το λιμάνι της Βρέμης (5,509 εκατ. TEUs) και το λιμάνι της Βαλένθια (4,832 εκατ. TEUs). Μία θέση πριν το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ο ισπανικός λιμένας του Algeciras, μέσω του οποίου διακινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 περίπου 4,381 εκατ. TEUs.

Σύμφωνα με το Port Economics οι ευρωπαϊκοί λιμένες οι οποίοι κατέγραψαν την πιο αξιοσημείωτη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων τους πρώτους μήνες του έτους ήταν το Γκντανσκ (47%), ο Πειραιάς, η Βαρκελώνη (18,3%), η Zeebrugge (16,3%) και η Βαλένθια (8,1%).

Κύκλοι της Cosco, στην οποία ανήκει το λιμάνι του Πειραιά, ανέφεραν στο www.maritimes.gr ότι βάσει των στοιχείων που διαθέτουν εκτιμούν ότι το λιμάνι του Πειραιά θα κινηθεί ακόμη υψηλότερα καθώς βρίσκεται πλέον στα πλάνα και των τριών μεγάλων παγκόσμιων συμμαχιών τακτικών γραμμών (Ocean Alliance, The Alliance, 2M Alliance), ενώ με την ολοκλήρωση των έργων στην προβλήτα ΙΙΙ στις αρχές του 2019, η συνολική χωρητικότητα των προβλητών I, ΙΙ και ΙΙΙ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 7,2 εκατ. TEUS.

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn