Σάββατο, Σεπτέμβριος 24, 2022
14/02/2022

Οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ευρώπη κι Ελλάδα

του Γιάννη Μανιάτη

Η Νορβηγία, η πιο ‘’πράσινη’’ χώρα του κόσμου διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό ταμείο επενδύσεων για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματός της, ύψους $1,4 τρις, που δημιουργήθηκε από τα έσοδα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια.

 i kathimerini 11.02.2022 1

Οι αποφάσεις τόσο της προηγούμενης Χριστιανοδημοκρατικής, όσο και της σημερινής Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, είναι ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας.

Πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο γύρο παραχωρήσεων για εννέα θαλάσσια οικόπεδα στον Αρκτικό Κύκλο, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε έντονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από τις χώρες του Αρκτικού Κύκλου να μην προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεκμηρίωση της Νορβηγικής κυβέρνησης για τη χρησιμότητα των εσόδων από υδρογονάνθρακες στη διασφάλιση του επιπέδου ζωής των πολιτών, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Johan Sverdrup της Βόρειας θάλασσας με εκτιμώμενο κοίτασμα της τάξης 2,7 δις βαρέλια πετρελαίου και αξίας άνω των $100 δις.

Η Δανία, επίσης μια κορυφαία ΄΄πράσινη’’ χώρα της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών VESTAS και το υψηλότερο ποσοστό εγκατάστασης αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα μέχρι το 2050. Ανάλογες αποφάσεις έχει ανακοινώσει και η Μεγ. Βρετανία.

 i kathimerini 11.02.2022 2

ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ‘’ΠΑΙΧΝΙΔΙ’’ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Μέχρι το 2011 και την ψήφιση του Ν. 4001/2011, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Μεσογείου, η οποία δεν είχε ερευνήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία στην τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να λειτουργεί δεκάδες εξέδρες γεωτρήσεων, όπως φαίνεται από τις μαύρες κουκίδες στο χάρτη.

Αντίστοιχα, το 2015 καταγράφεται και χαρτογραφικά η υφιστάμενη κατάσταση και οι μελλοντικές έρευνες στη Μεσόγειο, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται και η Ελλάδα.

 i kathimerini 11.02.2022 3

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ – ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη η βασική αρχή του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS) σύμφωνα με την οποία τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.

Μετά την ψήφιση του νόμου, η Ελλάδα προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό γεωφυσικών-σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης με βάση τα εξωτερικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε, τόσο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), όσο και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2011).

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στη Νορβηγική PGS, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, η οποία στη συνέχεια με τη συνεργασία του γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (Beicip) και στελεχών του Υπουργείου Ενέργειας, προχώρησαν στην ερμηνεία των αντίστοιχων δεδομένων.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο της Καθημερινής, 11/02/2022)

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας