Τετάρτη, Μαϊος 31, 2023
08/05/2015

ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΥΘΟ. Κατάδυση στην ιστορία τους.

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» η παρουσίαση της τελευταίας δίγλωσσης έκδοσης του Ιδρύματος, ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΥΘΟ. Κατάδυση στην ιστορία τους.

Το βιβλίο αφορά στην ιστορία των είκοσι από τα πιο γνωστά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών του 20ού αιώνα. Κάποια έγιναν γνωστά για τον μεγάλο αριθμό ψυχών που χάθηκαν στα κουφάρια τους και άλλα πάλι για τις ένδοξες στιγμές γενναιότητας και αυταπάρνησης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του τόμου ζωντανεύουν οι ιστορίες τους.

 

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ιωάννα Ρωμηού, Φιλόλογος, Επιμελήτρια ελληνικής έκδοσης, Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, Ναύαρχος ε.α., Κώστας Θωκταρίδης, Δύτης και Άρης Μπιλάλης, Ιστορικός Ερευνητής.

 

Η Ιωάννα Ρωμηού εξέθεσε τα σημαντικότερα ζητήματα γλωσσικής επιμέλειας που αντιμετωπίστηκαν κατά την έκδοση του βιβλίου. Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν παρουσίασε συνοπτικά τα 20 ναυάγια του βιβλίου και σχολίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την ιστορική σημασία τους. Ο Κώστας Θωκταρίδης και ο Άρης Μπιλάλης, συγγραφείς του βιβλίου, συνόψισαν το σκεπτικό της έκδοσης και την οκτάχρονη πορεία του συγγραφικού εγχειρήματος.

 

Αποσπάσματα του βιβλίου, με δραματικές περιγραφές επιζώντων των ναυαγίων, διάβασε η ηθοποιός Φένια Παπαδόδημα.

 

Το κοινό αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη την παρουσίαση, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου. Την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

http://www.laskaridou.gr/

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας