Τετάρτη, Μαϊος 31, 2023
10/10/2015

«Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου σηματοδοτήθηκε η έναρξη της σπουδαίας συνεργασίας του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» με το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Λασκαρίδης, υποδέχτηκε σε εορταστική τελετή την κινεζική αντιπροσωπεία για την υπογραφή συμφωνίας και τη δημιουργία «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη - Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών».

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» καλωσορίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία αυτό το ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η δημιουργία της «Έδρας Μαριλένας Λασκαρίδη» θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, και μάλιστα στο πλαίσιο ενός μοναδικού επιστημονικού πυρήνα στην καρδιά του Πεκίνου.

Την κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Shi Zhiqin, Πρόεδρος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tsinghua, η Zhang Lihua, Διευθύντρια του Κέντρου Σχέσεων Κίνας-Ε.Ε. του Πανεπιστημίου Tsinghua και ο Wang Xiaοchao, Καθηγητή Φιλοσοφίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Θρησκειολογίας και Ηθικής του Πανεπιστημίου Tsinghua. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη και τις συλλογές του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο νεοκλασικό κτήριο της οδού 2ας Μεραρχίας. Ακολούθησε εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας σε εορταστικό κλίμα.

Για τη συνεργασία του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του Πανεπιστημίου Tsinghua μίλησαν ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο κ. Shi Zhiqin και η κ. Zhang Lihua, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσης Τάσιος εκφώνησε ομιλία για την ελληνική και κινεζική φιλοσοφία και μυθολογία. Ακολούθησε η παρουσίαση της κινεζικής έκδοσης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Στάικου με τίτλο: «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας». Η παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή Wang Xiaοchao, μεταφραστή του έργου στα κινεζικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Επιστημονική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του διπλωματικού σώματος, μέλη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι ελληνικών και κινεζικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και φίλοι του Ιδρύματος.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση: https://www.wetransfer.com/downloads/b4d6537fb3917f4793667bf74bb9301720151009122845/ec2e1c3380f2b8bc22a27fb21fba0ebe20151009122845/ec7606

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας