Σάββατο, Σεπτέμβριος 30, 2023
02/11/2016

Φίλιππος και Αντώνης Λεμός δωρίζουν 150.000 δολάρια για τη διάσωση προσφυγόπουλων

Σε μια προσπάθεια στήριξης και διάσωσης των προσφυγόπουλων στη Μεσόγειο, οι πλοιοκτήτες Φίλιππος και Αντώνης Λεμός της NS Lemos & Co στο Λονδίνο και Enesel στην Ελλάδα, δίνουν 150.000 δολάρια.

Το «Save the Children» είναι μια φιλανθρωπική κίνηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε μια μεγάλη δωρεά από τους δύο Έλληνες εφοπλιστές για την προσπάθειά διάσωσης των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο και αναζητούν νέα ζωή στην Ευρώπη.

Τα χρήματα δίνονται σε μια προσπάθεια υποστήριξης του «Σώστε τα Παιδιά» (SAVE The Children ) και του διασωστικού πλοίου Vos Hestia  το οποίο επιχειρεί  σήμερα έξω από το λιμάνι της Αυγούστας στη Σικελία.

Το Vos Hestia είναι ένα ρυμουλκό το οποίο ανήκει στο στόλο της ολλανδικής εταιρείας Vroon και έχει ήδη διασώσει περισσότερους από 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πάνω από 200 παιδιά, σχεδόν το 90\% από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν ασυνόδευτα.

Το «Save the Children» δήλωσε ότι τουλάχιστον 600 παιδιά πέθαναν ήδη φέτος, στην προσπάθεια τους να έρθουν στην Ευρώπη.

Το Vos Hestia μετασκευάστηκε στο πλαίσιο της νέας ταξινόμησης «διάσωσης» που θεσπίστηκε από τον νηογνώμονα RINA, κάτι το οποίο μεγιστοποιεί την ικανότητα διάσωσης  των 194 ft, του υπό Ιταλική σημαία πλοίου και ικανό να φιλοξενήσει 300 άτομα τη φορά.

«Ο Φίλιππος και ο Αντώνης Λεμός, έχουν συμμετάσχει από την αρχή της προσπάθειάς μας δωρίζοντας το χρόνο τους καθώς και τη γενναιόδωρη δωρεά, που τους καθιστά τους πρώτους και μεγαλύτερους υποστηρικτές του φιλανθρωπικού προγράμματος διάσωσης  «Save the Children, το οποίο έως τώρα, έχει διασώσει χιλιάδες ζωές».

«Η οικογένειά μας έχει μια ισχυρή σύνδεση με το ναυτιλία και είναι φυσικό για εμάς, να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία.»

 «Εάν ανατρέξουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας κάθε ένας από εμάς μπορεί να εντοπίσει τις ρίζες μας, που σε κάποιο σημείο ήταν πρόσφυγες του πολέμου, ή των διώξεων, και υπέστησαν αφόρητη ταλαιπωρία.» είπαν οι αδελφοί Λεμός.

Το Vos Hestia ενεργεί υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής και συντονίζει όλες τις λειτουργίες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται, μεταφέρονται πάνω στο σκάφος όπου οι άνθρωποι του προγράμματος Save The Children σπεύδουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων με την παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε ασφαλείς χώρους.

Ο Sayyeda Salam, διευθυντής του φιλανθρωπικού προγράμματος, δήλωσε: «Χωρίς τη γενναιοδωρία των υποστηρικτών μας όπως των αδελφών Φίλιππου και Αντώνη, δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την επιχείρηση διάσωσης των περισσοτέρων από 20.000 ατόμων που κινδυνεύουν από πνιγμό κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 μηνών.»

Η Enesel διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο από 14 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τέσσερα δεξαμενόπλοια. Φέτος απέκτησε ένα Aframax και δύο ice-class δεξαμενόπλοια ως μεταπωλήσεις από τα ναυπηγεία Saehan της Νότιας Κορέας για μια τιμή περίπου  43 εκατ δολάρια ανά πλοίο.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας