Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020
11/05/2020

Ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού

Η κρίση του κορωνοϊού είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, αλλά κοινός τόπος είναι ότι θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ενεργειακή αγορά και σε ανακατατάξεις.

Ένα προφανές παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο του πετρελαίου. Αφενός η πτώση της τιμής του αμερικανικού WTI σε αρνητικά επίπεδα τον Απρίλιο ήταν ένα σημάδι για το σοκ που βιώνει ο κλάδος. Παράλληλα, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η ραγδαία πτώση του κόστους και των επενδύσεων που πράττουν αυτή τη στιγμή οι πετρελαϊκές για να αντέξουν, θα μεταφραστεί σε έλλειψη παραγωγής σε μερικά χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τιμές.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΑΠΕ, που αντιμετωπίζουν θετικά και αρνητικά συνεπακόλουθα από τον κορωνοϊό. Από τη μια οι χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά απέναντι στην καθαρή ενέργεια, αλλά από την άλλη πολλοί διεθνείς φορείς και οργανισμοί θεωρούν ότι οι εταιρείες εκείνες με τις περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ θα ανταπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση.

Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα για τον ενεργειακό τομέα είναι το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η ζήτηση, καθώς αρκετές οικονομίες, όπως η ελληνική επιχειρούν να ξανανοίξουν προσεκτικά. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά για τον ενεργειακό τομέα, αν η κρίση θα διαρκέσει λίγους μόνο μήνες ή αν θα επεκταθεί και το φθινόπωρο και αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των ενεργειακών ομίλων καλούνται να λάβουν πολύ δύσκολες αποφάσεις με μεγάλη αβεβαιότητα.

Μητσοτάκης: Ευημερία με οικολογικό πρόσημο
Μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα «ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελούν αυτά τα προβλήματα δραματικές ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος» και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται «τα στάδια για εξέταση και χρόνοι για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση». «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων», τονισε και προσέθεσε:

«Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία.

Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».

Σημειώνοντας ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό ανακοίνωσε «γι' αυτό δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

HAEE Newsletter | April 2020

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας