Σάββατο, Σεπτέμβριος 24, 2022
15/07/2022

Από τον λιγνίτη και τα φορτία LNG κρίνεται η ενεργειακή ασφάλεια

Δύσκολη θεωρείται η αγορά των 46 πρόσθετων φορτίων LNG, που απαιτούνται σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ΔΕΗ ανεβάζει ταχύτητες στην εξόρυξη λιγνίτη και στην λιγνιτική παραγωγή.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή ασφάλεια αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ από τις 5 στις 10 τεραβατόρες (TWh). Επιπλέον θα εξορύσσεται λιγνίτης και από ορυχεία που δεν βρίσκονται στον έλεγχο της επιχείρησης όπως η Αχλάδα και η Βεύη. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα προβλέπει αποζημίωση της ΔΕΗ για τις πρόσθετες επενδύσεις που θα κάνει στα λιγνιτωρυχεία. Στη σύσκεψη που συμμετείχε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης τέθηκε, πάντως, το θέμα με την παλαιότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς. 

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας
Τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το που θα κινηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις εξελίξεις σε σχέση με την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρουσίασε ο κ. Κ. Σκρέκας στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα προς ολόκληρη την Ε.Ε. όπου οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα ξεφύγουν. Τότε υπάρχει περίπτωση το μηνιαίο κόστος των επιδοτήσεων στην ενέργεια να προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι επανέλαβε τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα των περίπου 50 τεραβατόρων (TWh) που δημιουργείται την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023. Οι λύσεις που εξετάζονται εκτός από τα 46 πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πρέπει να φτάσουν στη Ρεβυθούσα, περιλαμβάνουν τη συνεχή λειτουργία 4 – 7 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη μετατροπή πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ώστε να λειτουργούν με ντίζελ, την αξιοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) στην Ιταλία, κ.α. 

Αξιοποίηση της δυνατότητας αποθήκευσης στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι
Ένα σενάριο που απασχολεί την κυβέρνηση αφορά στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση που εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για LNG, η Ελλάδα δεν καταφέρει να προμηθευτεί τα απαραίτητα φορτία. Τι θα συμβεί αν παραλάβει τα 35 από τα 46 φορτία, δηλαδή το 75% των πρόσθετων ποσοτήτων, περίπου 28 TWh. Με αξιοποίηση της δυνατότητας αποθήκευσης στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι (ώστε να απορροφούμε ποσότητες το χειμώνα) καλύπτεται ένα μικρό τμήμα του ελλείμματος. Θα χρειαστεί, τις ημέρες μεγάλης ζήτησης του χειμώνα, να μηδενιστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, να λειτουργούν με ντίζελ οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου (ΔΕΗ, Elpedison, ΗΡΩΝ) και να περιοριστούν οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία.

Όπως φαίνεται μόνο με τη δέσμευση και των 46 πρόσθετων φορτίων εξασφαλίζουμε πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στις δύσκολες ημέρες. Υπό… συζήτηση είναι και οι προβλέψεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την τουρκική Botas μετά τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη προχωρήσει, από αρχές Ιουνίου, στην αύξηση των δυνατοτήτων αεριοποίησης της Ρεβυθούσας και στην προμήθεια της πρόσθετης πλωτής δεξαμενής που αυξάνει τη χωρητικότητα του τερματικού από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. 

Τα στοιχεία του διαχειριστή δείχνουν πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ποσότητες μέσω της Ρεβυθούσας αυξήθηκαν κατά 51,93% την ίδια στιγμή που καταγράφεται μείωση 52,43% στις ποσότητες ρωσικού αερίου (μέσω του σταθμού στο Σιδηρόκαστρο), μείωση 63,62% στις ποσότητες μέσω Κήπων (από την τουρκική Botas) και αύξηση 10% στις ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

https://www.powergame.gr/

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας