Η θεσμική υποχρέωση της ναυτιλίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και το μηδενισμό τους μέχρι το 2050, φέρνουν τεράστιες αλλαγές στη ναυτιλία παρά το γεγονός όπως είπε η κ.Μαρία Μποϊλέ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς & Συντονίστρια της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Waterborne, μιλώντας στην εκπομπή maritimes, οτι η ναυτιλία είναι η λιγότερη ρυπογόνα βιομηχανία.
Η ίδια τόνισε ότι η ναυτιλία από μόνη της δεν μπορεί να βρει τις λύσεις, ωστόσο είναι έτοιμη να υιοθετήσει έτοιμες και ώριμες επιλογές. Γενικότερα, χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια και η πλατφόρμα "Waterborne" είναι μία από αυτές, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη εκτενέστερα σε αυτήν σημείωσε ότι αποτελείται από ιδιωτικές εταιρείες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές που εκπροσωπούν το ναυτιλιακό classter 18 χωρών μελών της ΕΕ, με σκοπό να τους δοθούν πόροι για θέματα αιχμής και προτεραιότητας. Επίσης η κ. Μποϊλέ σημείωσε ότι ήδη ένας μεγάλος αριθμός έργων είναι σε εξέλιξη, ενώ κάποια από αυτά έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση. Φυσικά είπε ότι μπορούν να συμμετέχουν και άλλες χώρες δεδομένου ότι θα κριθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων.
Σχετικά με τους πόρους ανάφερε ότι από την πλευρά της ΕΕ υπάρχει δεσμευμένο ποσό της τάξης των 530 εκατομμυρίων ευρώ και από τον ιδιωτικό τομέα μέσω της πλατφόρμας ποσό ύψους 3.3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως πρός τις δράσεις τόνισε ότι αυτές είναι η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά και η εφαρμογή αυτών στην πράξη. Ενώ στόχος είναι να έρθει η καινοτομία στο πιο ώριμο επίπεδο της ώστε να είναι έτοιμη για εφαρμογή στην πράξη. Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς η κ. Μποϊλέ είπε ότι είναι τεράστιο, τονίζοντας ότι η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο εξαγωγιμη αλλά να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στο εργαστήριο ποσοτικής ανάλυσης στη ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον προσομοιωτή που είναι ένα κομμάτι εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και στεγάζεται στο ΕΒΕΠ. Αυτός παρέχεται για έμπειρους και μη εργαζόμενους - χειριστές σε λιμένες και στην εφοδιαστική αλυσίδα και τους εκπαιδεύει σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες και με γνώμονα πάντα την αποφυγή ατυχημάτων.
Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.