Πέμπτη, Ιούνιος 01, 2023

Additional Info

  • video:
17/12/2022

Αντώνης Στελλιάτος: Το yachting είναι για όλους και δεν έχει ούτε χρώματα ούτε κόμματα

Παρά την κρίση του πετρελαίου η εφετινή χρονιά ήταν εξαιρετική κυρίως για τα μικρά πλοία έως 24 μέτρα ή για τα πολύ μεγάλα τα οποία απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή maritimes, ο κ. Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ). Ανέκαθεν κύριοι "παίκτες" του ελληνικού yachting είναι Αμερικανοί τουρίστες όπως είπε, ωστόσο διευκρίνισε ότι την τρέχουσα χρονιά υπήρχε ενδιαφέρον από Σκανδιναβούς αλλά και για πρώτη φορά από Λατίνους. Ο κ. Στελλιάτος τόνισε ότι αυτού του είδους ο τουρισμός απευθύνεται σε όλους, δεδομένου ότι το αντίτιμο θα διαιρεθεί ανά αρκετά άτομα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πληθώρα νησιών και να μην μείνουν καθηλωμένοι σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα προορισμό.

Σχετικά με το φλέγον θέμα του ΦΠΑ ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης του, δεδομένης της ξεχωριστής γεωμορφολογίας που έχει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα τόνισε ότι μέσα από τα 5.450 σκάφη που πλέουν υπό ελληνική σημαία και έχουν ελληνικά πληρώματα, η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία είναι 1.48% από το 20% του τουρισμού στο ΑΕΠ, πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ ναύλων, ΝΑΤ, πετρέλαιο, αλλά και σημαντική βοήθεια σε απομονωμένα νησιά και τοπικές κοινωνίες. Παρ'όλα αυτά όπως είπε ο ίδιος αν και η κυβέρνηση ψήφισε ένα θετικό στο σύνολο του νόμου, αποφάσισε ωστόσο να απελευθερώσει για 21 ημέρες "τριτοκοσμικά" σκάφη (από cayman islands, bahamas κλπ), χωρίς αυτά να αποδίδουν μέχρι τώρα τα ναύλα στην Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα των νέων μαρίνων ο κ. Στελλιάτος ανάφερε ότι η γραφειοκρατία εμποδίζει την δημιουργία τους, ενώ η ανάγκη ύπαρξη τους είναι τόσο σημαντική για ζητήματα όπως ο ελλιμενισμός, η επισκευή ή φύλαξη σκαφών. Αξιοσημείωτο όπως σημείωσε είναι ότι η ζώνη Περάματος ζει και δουλευει από το yachting. Τέλος, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η ΕΠΕΣΤ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει την ελληνική σημαία στα 5.450 σκάφη, τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν έχει χρώματα ούτε κόμματα αλλά είναι εθνική υπόθεση για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας