Παρασκευή, Μάρτιος 31, 2023
01/02/2023

Η OSM του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με το GCMD για την απανθρακοποίηση

Η Olympic Shipping and Management (OSM) που ελέγχεται από το Ίδρυμα Ωνάση έγινε η πρώτη ελληνική πλοιοκτήτρια & διαχειρίστρια εταιρεία που συνεργάζεται με το Global Center for Maritime Decarbonisation (GCMD) που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και δεσμεύονται μέσω συμφωνίας τους για μια πενταετή συνεργασία που θα βοηθήσει στη επιτάχυνση της ναυτιλιακής απανθρακοποίησης.

Η OSM με στόλο 18 crude oil tankers, θα συνεισφέρει είτε οικονομικά σε έργα του GCMD, είτε τεχνικά για την υποστήριξη των υφιστάμενων δοκιμών της GCMD για πράσινα καύσιμα ή τη δέσμευση άνθρακα σε πλοία.

Το GCMD σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμο για την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την απανθρακοποίηση ως ένα από τα κορυφαία κράτη στον κόσμο σε χωρητικότητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 17.6% της παγκόσμιας ναυτιλίας με συνολικά 384 εκατομμύρια dwt και 4.870 πλοία, σύμφωνα με την UNCTAD. Επίσης, τα στοιχεία του VesselsValue κατέταξαν την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση στην αγορά tankers, με αξία στόλου 56.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον δεύτερο πιο πολύτιμο LNG στόλο αξίας 29.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου σχολίασε ότι "Είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι η Olympic Shipping and Management θα συμμετάσχει στο Global Center for Maritime Decarbonisation. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει ενεργά τον στόχο της Olympic για μηδενικής εκπομπές άνθρακα του στόλου της έως το 2050 όπως επίσης τη βιώσιμη και υπεύθυνη ναυτιλία".

Τέλος, να αναφερθεί ότι το GCMD δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2021, με χρηματοδότηση από τη Ναυτιλιακή & Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας