Παρασκευή, Μάρτιος 31, 2023
09/09/2022

Όμιλος Attica: Εγκαίνια για τα τρία νέα υπερσύγχρονα Aero Catamaran

Ο Όμιλος Attica γιόρτασε την παραλαβή των τριώ τριών νεότευκτων υπερσύγχρονων πλοίων τύπου aero catamaran, τα AERO Highspeed 1, AERO Highspeed 2 και AERO Highspeed 3, "Aero Highspeed 1", "Aero Highspeed 2" & "Aero Highspeed 3", σε εκδήλωση εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι του Πειραιά (08/09), παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων, εκπροσώπων Αρχών, συνεργατών και πλήθους κόσμου.

Τα τρία Aero Highspeed, είναι τα πρώτα νεότευκτα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας που ήρθαν στην χώρα μας μετά από δέκα χρόνια, όταν και τότε είχε παραλάβει και πάλι εν λόγω Όμιλος το νεότευκτο "Blue Star Patmos" (Ιούνιος, 2012).Αναλυτικότερα, τα τρία νέα πλοία έφτασαν από τη Νορβηγία στην Ελλάδα την 1η Αυγούστου 2022 και δρομολογήθηκαν άμεσα στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, ανανεώνοντας σημαντικά το στόλο μας που δραστηριοποιείται σε αυτές τις γραμμές και απολαμβάνοντας ήδη την προτίμηση του επιβατικού κοινού. Η κατασκευής τους έγινε στο ναυπηγείο Brødrene Aa της Νορβηγίας. Όσον αφορά στο συνολικό κόστος της επένδυσης, αυτό ανήλθε σε 21 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότησή τους έγινε με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό προερχόμενο από τη Νορβηγική Export Finance Norway (“Eksfin”) με την εγγύηση του Norwegian Export Credit Guarantee Agency (“GIEK”) και της Alpha Bank.

Τα Aero Highspeed είναι πλοία τύπου Catamaran, τελευταίας τεχνολογίας και καθένα από αυτά έχει μέγιστη ταχύτητα 32.2 κόμβων με πλήρες φορτίο, ολικό μήκος 36 μέτρα, πλάτος 9.7 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 150 επιβατών ενώ η εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός τους έχει στόχο την προσφορά υψηλού επιπέδου ανέσεων και υπηρεσιών στον επιβάτη. Επίσης, να σημειωθεί ότι καλύπτουν τις συνδέσεις από Πειραιά για Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι, με έως 17 καθημερινά δρομολόγια και έχουν αντικαταστήσει παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του ομίλου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δήλωσε ότι "Το υπουργείο έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο με μηχανισμό χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου και τη σταδιακή μετάβαση στη νέα πράσινη εποχή".

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πασχάλης, CEO του Ομίλου Attica, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "Η επένδυση στα πλοία Aero Highspeed συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Attica Group και στη σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πιο πράσινη και περισσότερο ανταγωνιστική, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω -μεταξύ άλλων- της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου και των μειωμένων εκπομπών αέριων ρύπων λόγω ελαφρύτερου υλικού κατασκευής των πλοίων, καθώς και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού και ηλεκτροδότησης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών των πλοίων".

Τέλος να αναφερθεί ότι ο Όμιλος Attica δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways & Africa Morocco Link με συνολικά 35 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 60 προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατομμύρια επιβάτες, 1 εκατομμύρια Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας