Τετάρτη, Μαϊος 31, 2023
31/12/2022

Attica Group: Σχεδιάζει αγορά πλοίου, «πράσινες» επενδύσεις και νέα ξενοδοχεία

Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2022 με κερδοφορία κοντά στα 20 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του ακτοπλοϊκού ομίλου Attica Group το οποίο περιλαμβάνει αγορές πλοίων, ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου και επέκταση στον ξενοδοχειακό τομέα ενώ παράλληλα «τρέχει» η διαδικασία απορρόφησης της ΑΝΕΚ.

Η εταιρεία που αναμένεται να περάσει στον έλεγχο της Strix Holdings, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2022 με κερδοφορία κοντά στα 20 εκατ. ευρώ καθώς αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως το hedging καυσίμων.

Attica Group: «Πλοία της Χρονιάς» τα AERO Highspeed

Η Attica Group βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας αγοράς για την απόκτηση πλοίου ή πλοίων, ενώ σχεδιάζει την εγκατάσταση scrubbers σε τέσσερα ακόμη πλοία σε πρώτη φάση ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πλοίων με scrubbers στα οκτώ.

Η επένδυση αυτή πραγματοποιείται καθώς το κόστος καυσίμου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος του καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο γεγονός που καθιστά την επένδυση συστημάτων καθαρισμού του θείου συμφέρουσα. Παράλληλα τα scrubbers είναι αναγκαία ενόψει της ανακήρυξης από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, της Μεσογείου από την 1η Ιανουαρίου 2025 ως περιοχή ελέγχου εκπομπών οξειδίων του θείου (SECA). Από την ημερομηνία αυτή τα πλοία στη Μεσόγειο θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν καύσιμο 0,01% περιεκτικότητας σε θείο ή να φέρουν συστήματα καθαρισμού που θα επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά τις εκπομπές οξειδίων του θείου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group μετά την επένδυση ύψους 21 εκατ. ευρώ ναυπήγησης των τριών σύγχρονων ταχυπλόων τύπου Aero Catamaran, τα οποία δρομολογήθηκαν στον Αργοσαρωνικό έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό σχέδιο αρχικού ύψους 120 εκατ.. ευρώ για ενεργειακές βελτιώσεις σε όλα τα υφιστάμενα πλοία της. Το management του Ομίλου έγκαιρα κατέθεσε τα επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία φτάνουν όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group κ. Σπύρος Πασχάλης πρόσφατα και στην σταδιακή αντικατάσταση σε βάθος δεκαετίας των παλαιότερων πλοίων του στόλου της, με νέα που θα χρησιμοποιούν «πράσινα» καύσιμα στο πλαίσιο την νέων περιβαλλοντικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τους στόχους της απανθρακοποίησης.

Aναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Group

Σε κάθε περίπτωση πάντως για το σκοπό αυτό θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια όπως και για το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας και εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να καθοριστεί και το θεσμικό πλαίσιο από την πλευρά της πολιτείας για το σχέδιο ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας.

Τα αμέσως επόμενα επενδυτικά σχέδια της Attica προβλέπουν και την περαιτέρω επέκτασή της στο ξενοδοχειακό τομέα καθώς απέκτησε πρόσφατα ένα οικόπεδο δίπλα στο Naxos Resort Beach Hotel και στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση του ξενοδοχείου με τουλάχιστον 50 δωμάτια ακόμη. Επίσης εξετάζει την αγορά ενός η δυο ξενοδοχείων ακόμη στις Κυκλάδες με πρώτο στόχο την Σαντορίνη.

Ο Όμιλος Attica είναι ο μεγαλύτερος της χώρας με μία αξία (σε όρους Enterprise Value) στο ένα δις. ευρώ, και καλύπτει με τα πλοία του το σύνολο των κυρίων ακτοπλοϊκών γραμμών στο Αιγαίο ολόκληρο το χρόνο, με υψηλό βαθμό ικανοποίησης των επιβατών. Επίσης καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη Μεσόγειο και την δέκατη στην Ευρώπη όσον αφορά το μεταφορικό έργο με 7 εκατ. επιβάτες και ένα εκατ. οχήματα.

Για το 2022 η διακίνηση επιβατών κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ωστόσο ήταν τουλάχιστον 8-9% κάτω σε σύγκριση με το 2019, ενώ μεγάλο αγκάθι αποτελεί όπως και για το σύνολο του ακτοπλοϊκού κλάδου το αυξημένο κόστος καυσίμων.
https://www.ot.gr/

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας