Τρίτη, Ιανουάριος 19, 2021
10/11/2020

Το θέμα των καθυστερήσεων επενδύσεων στο λιμάνι Πειραιά θα λυθεί: Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πορεία της κινεζικης επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της 5ης Ελληνο αραβικής συνόδου που φέτος γίνεται online, διαβεβαιώνοντας πως το ζήτημα των καθυστερήσεων στις επενδύσεις θα επιλυθεί.

«Υπάρχουν κάποια ζητήματα. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις της Cosco στην εκτέλεση κάποιων επενδύσεων στο λιμάνι. Αλλά είμαι σίγουρος πως αυτό το θέμα θα επιλυθεί,» είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

«Ο Πειραιάς μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ πετυχημένο λιμάνι. Καταστήσαμε σαφές πως θέλουμε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου για αγαθά προς την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο,» υπογραμμισε.

«Δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη γεωγραφία. Χρειάζονται οκτώ με εννέα λιγότερες ημέρες για τα πλοία που έρχονται από τον Κόλπο και την Ανατολική Ασία να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω αυτή την ευκαιρία για τη χώρα,» πρόσθεσε.

«Κανεις δεν μπορεί να πάρει το λιμάνι μαζί του και να φύγει. Υπογράψαμε μία σύμβαση μακροπρόθεσμης παραχώρησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές,» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήταν μια καλή συμφωνία για την Cosco και μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα,» είπε, ερωτηθείς για την ελληνική εμπειρία από τις επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη και τις ανησυχίες κυριως των ΗΠΑ ότι θα χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ή την Ιταλία, όπου έχει αισθητή παρουσία, ως «Δούρειους Ίππους» για διείσδυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας