Σάββατο, Σεπτέμβριος 24, 2022
18/03/2015

Συνάντηση Προεδρείου Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), με Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Την Τρίτη 17/03/2015 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα.

Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ
Το Προεδρείο παρουσίασε συνοπτικά στον Υπουργό τις κύριες δράσεις της Ένωσης τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας την δραστηριότητα που αναπτύσσει το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης ΝΜΑ, το οποίο φιλοξενεί και την Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το Προεδρείο ενημέρωσε τον κ. Δρίτσα για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία άμεσα επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού στόλου. Αναλυτικότερα έμφαση δόθηκε:

 

· Στην οργανική σύνθεση των πλοίων της ΝΜΑ, αίτημα που απασχολεί τον κλάδο επί σειρά ετών, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό αυτής της κατηγορίας πλοίων από τα μέτρα Κεφαλογιάννη του 2007 περί ανταγωνιστικότητας,

 

· Στην δυνατότητα απορρόφησης των δόκιμων ναυτικών στα πλοία της ΝΜΑ, ως άμεσο αποτέλεσμα της δυνητικής αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία λόγω της Ευρωπαϊκής τους δραστηριότητας κρίνονται ιδιαίτερα φιλικά για τους νέους ναυτικούς,

 

· Στην τιμολογιακή πολιτική των κεντρικών λιμένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτής του λιμένα του Πειραιά, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέση μπορεί να καταστεί λιμάνι αφετηρίας για την Ευρωπαϊκή δραστηριότητα.

 

· Στη περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και την μείωση των γενικότερων εξόδων καθώς και άλλα για το κλάδο κρίσιμα θέματα.

 

Ο κος Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την ανανέωση του στόλου, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένης της συμβολής της ΝΜΑ τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών όσο και στη συνοχή της χώρας. Παράλληλα, η επικείμενη εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών (π.χ.SECA) αποτελεί σημαντική πρόκληση για το κλάδο, η οποία θα ενισχύσει την περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τον ελληνικό στόλο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Υπουργός επεφυλάχθηκε, να μελετήσει τις θέσεις και προτάσεις της Ένωσης για την εξεύρεση κοινών αποδεκτών λύσεων.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας