Κυριακή, Οκτώβριος 02, 2022
09/08/2022

Ένα ακόμη πλοίο ελληνικών συμφερόντων αναχώρησε από το Chornomorsk της Ουκρανίας

Με την ολοκλήρωση μιας δοκιμαστικής φάσης δύο εβδομάδων, μεγαλύτερα πλοία είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν τη μεταφορά σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο bulk carrier μέχρι σήμερα, που βρισκόταν στα ουκρανικά ύδατα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουάριο, αναχώρησε (09/08) από το λιμάνι του Chornomorsk. Ο λόγος για το "Ocean Lion" χωρητικότητας 75.656 dwt, που ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Primerose με έδρα τον Πειραιά και το οποίο θα παραδώσει 64.720 μετρικούς τόνους καλαμποκιού στη Νότια Κορέα.

Πέρα από το εν λόγω πλοίο, έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ουκρανία δέκα ακόμη bulk carriers, από τότε που η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι στις 22/07 οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών ναυτιλιακών διαδρομών για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τρία λιμάνια (Chornomorsk, Odessa & Yuzhne) για μία περίοδο 120 ημερών. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας "Black Sea Grain Initiative", τα πλοία επιθεωρούνται στην Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στα λιμάνια της Ουκρανίας δύο άδεια πλοία προκειμένου να πάρουν φορτία.

Γενικότερα, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως να μεταφέρει 20 εκατομμύρια τόνους της περσινής συγκομιδής προτού φτάσει η φετινή σοδειά στα silos της. Έτσι μεγαλύτερα πλοία, όπως το προαναφερθέν "Ocean Lion", χρειάζονται για να μεταφερθεί πιο γρήγορα η παλαιότερη συγκομιδή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας 10 ναυτικών μιλίων ως μέρος του ασφαλούς διαδρόμου για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών στο εξωτερικό με ασφαλιστές στο Λονδίνο να δηλώνουν ότι τώρα είναι πρόθυμοι να καλύψουν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από την Ουκρανία, καθώς είναι ικανοποιημένοι με τα πρώτα επιτυχημένα ταξίδια αυτο το μηνα.

Προς υπενθύμιση, το περασμένο Σάββατο (07/08) αναχώρησαν τρία ακόμη πλοία ελληνικών συμφερόντων και ειδικότερα τα "Glory" της Target Marine, συμφερόντων του Αντώνη Κομνηνού, "Star Helena" της Star Bulk Carriers, συμφερόντων του Πέτρου Παππά και "Riva Wind" της διαχειρίστριας εταιρείας Seamax Marine Inc. με έδρα το Μαρούσι.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας