Παρασκευή, Δεκέμβριος 02, 2022
24/09/2022

Πυρκαγιά σε ελληνικό tanker μετά την αναχώρησή του από ρωσικό λιμάνι

Το ελληνικό Aframax/LR2 tanker "Alexia" χτυπήθηκε από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του, μετά την αναχώρησή του από ρωσικό λιμάνι, με τα μέλη του πληρώματος του να σβήνουν τη φωτιά, αφήνοντας (η πυρκαγιά) το πλοίο χωρίς ρεύμα.

Οι Φινλανδοί και οι Εσθονοί υπάλληλοι διάσωσης ανέφεραν ότι το "Alexia" (χωρητικότητας 108.000 dwt & κατασκευής του 2009) επλήγη από την πυρκαγιά την Πέμπτη (22/09), περίπου 18 χιλιόμετρα νότια της φινλανδικής χερσονήσου Porkkala. Σύμφωνα με το Κέντρο Διοίκησης Θαλάσσιας Διάσωσης του Ελσίνκι, το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει τις φλόγες. Από την πλευρά του ο Tago Trei, επικεφαλής επιχειρήσεων στο Συμβούλιο Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής στην Εσθονία, επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελέγχουν για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος.Η Εσθονία πρωτοστατούσε στην επιχείρηση διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο μήκους 250 μέτρων είχε αναχωρήσει από το ρωσικό λιμάνι Ust-Luga της Βαλτικής στις 21 Σεπτεμβρίου. Επίσης, το πλοίο κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και επρόκειτο να φτάσει στις 6 Οκτωβρίου.Τα δεδομένα του AIS έδειξαν ότι το tanker αγκυροβόλησε στον Κόλπο της Φινλανδίας το πρωί της Παρασκευής (23/09). Το "Alexia" διαθέτει ασφάλεια προστασίας και αποζημίωσης μέσω του North of England Club. Ορισμένες βάσεις δεδομένων ναυτιλίας καταγράφουν το πλοίο υπό τον έλεγχο της Centrofin Management Inc , συμφερόντων του Δημήτρη Προκοπίου. Η βάση δεδομένων Equasis εν τω μεταξύ έχει ως διαχειριστή την Marine Trust Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Μαρτίνου.

Την ίδια ώρα η VesselsValue εκτιμά το tanker αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πλοίο δεν απέτυχε ποτέ σε επιθεώρηση κρατικού ελέγχου του λιμένα- port state control inspection.Όμως, τον Μάρτιο, οι έλεγχοι στην Τουρκία αποκάλυψαν δύο deficiencies. Ειδικότερα, υπήρχαν λανθασμένες εγγραφές στα υπόλοιπα αρχεία για ναυτικούς και το σύστημα πυρανίχνευσης και συναγερμού ήταν εκτός λειτουργίας. Ενώ τέλος στην πιο πρόσφατη επιθεώρησή του στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiysk τον Ιούνιο, υπήρξε σφάλμα που αφορούσε στα φώτα ασφαλείας και τα ηχητικά σήματα.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας