Παρασκευή, Φεβρουάριος 03, 2023
30/11/2022

Andriaki : Γιορτάζει την Ισότητα των Φύλων με την Χρυσή Κολοκούστα την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο σε πλοίο της

Η Andriaki Shipping Co. Ltd., συμφερόντων της οικογένειας Γουλανδρή γιορτάζει την Ισότητα των Φύλων μέσα από ένα αφιέρωμα στην Cpt. Χρυσή Κολοκούτσα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ανάφερε ότι "Στην Andriaki Shipping Co. Ltd. αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για τον μεγάλο αριθμό γυναικών ναυτικών διαφόρων βαθμίδων που υπηρετούν στα πλοία μας και όσων κατέχουν βασικές διευθυντικές θέσεις στην ξηρά. Έχουμε την εξαιρετική τιμή να ανακοινώσουμε την πρώτη μας γυναίκα που προήχθη σε Tanker Master - πλοίαρχος δεξαμενόπλοιου. Με αυτήν την ευκαιρία, θα παρουσιάσουμε έναν επιλεγμένο αριθμό ιστοριών και επιτευγμάτων των γυναικών της Andriaki Shipping Co. Ltd., ξεκινώντας από την Cpt. Χρυσή Κολοκούτσα και φιλοδοξούμε αυτά να λειτουργήσουν ως έμπνευση για την ενίσχυση περαιτέρω εξελίξεων όχι μόνο εντός του οργανισμού μας αλλά και στο σύνολο του Ναυτιλιακού κλάδου".

Η Cpt. Χρυσή ξεκίνησε την καριέρα της στην Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως 2ος Αξιωματικός (2nd Officer) στο M/V Violando. Μέσα από την εξαιρετική της απόδοση και την προθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, έγινε η πρώτη γυναίκα καπετάνιος στον Στόλο των tankers της Andriaki.Η έμπνευσή της για να γίνει Captain ήταν ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και ναυτικός - Νίκος Καββαδίας, ο οποίος χρησιμοποίησε τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο ως ισχυρές μεταφορές. Cpt. Η Χρυσή ήθελε να γίνει ναυτικός από τότε που πρωτοδιάβασε τα ποιήματά του στην εφηβεία της. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών. Όπως δήλωσε η ίδια "Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένη από θάλασσα και γαλήνη." Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων της στο λύκειο να την αποτρέψουν, δήλωσε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική της επιλογή. Από τότε ήξερε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να γίνει ναυτικός. Έγινε δεκτή από την Εμπορική Σχολή Ασπροπύργου το 2004.Δεδομένου ότι το 2004 η μετάβαση στη θάλασσα δεν ήταν μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική πορεία για τις γυναίκες, η Cpt. Χρυσή κατέληξε να είναι μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες από τους συνολικά 2000 φοιτητές!Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο "Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της".Το 2022 η Cpt. Χρυσή προήχθη σε Master (πλοίαρχο) και ταξίδεψε στο M/V Nicolaos. Το πρώτο της ταξίδι ως καπετάνισσα ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας καπετάνιος, ειδικά όταν περνά από το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στην ομάδα του και γι' αυτό προσπάθησε να είναι προληπτική και ποτέ δεν άφησε απαρατήρητα αιτήματα από μέλη του πληρώματος. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.Η Cpt. Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή της με την εταιρεία με την πιο αγαπημένη της εικόνα που δεν είναι άλλη από εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως καπετάνισσα για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω στο πλοίο καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι η ομάδα της ήταν ικανοποιημένη.

Η Andriaki Shipping Co. Ltd ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1953 και από τότε έχει διαχειριστεί στόλο με περισσότερα από 100 πλοία όλων των τύπων και μεγεθών. Σήμερα έχει οκτώ tankers, όλα εγγεγραμμένα στο Ελληνικό Νηολόγιο.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας