Τρίτη, Φεβρουάριος 07, 2023
09/02/2022

Moller-Maersk: Εξαγορά εταιρείας οδικών μεταφορών έναντι 1.68 δις.

Η δανέζικη A.P. Moller-Maersk (ΜΜ) γνωστοποίησε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Pilot Freight Services LLC έναντι 1.68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τις δραστηριότητες της στον τομέα των οδικών μεταφορών και ταυτόχρονα προειδοποιώντας ότι η πρωτοφανής έκρηξη της αγοράς containerships μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί.

Η νέα συμφωνία (09/02) συμπίπτει με την ανακοίνωση των προβλέψεων της για τα κέρδη του 2022 , τα οποία διαμορφώνονται αρκετά πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Maersk σημείωσε ότι περιμένει ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο πριν από την "ομαλοποίηση των ωκεανών" στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.

Οι εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων (container firms) εξασφάλισαν τεράστια κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της εκτίναξης των ναύλων και της αύξησης των καταναλωτικών αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η Maersk και αντίστοιχες ναυτιλιακές του κλάδου χρησιμοποιούν τα χρήματα για την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και την είσοδο τους σε τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων (air freight) και τα logistics.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk, Sorek Skoso, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, δήλωσε ότι "Οδηγούμαστε σε ένα νέο περιβάλλον μετά την πανδημία και δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό για να είμαι ειλικρινής". Το αποτέλεσμα θα είναι "πολύ παρόμοιο με αυτό που είχαμε πέρυσι, το οποίο αποτέλεσε ρεκόρ σε κάθε διάσταση".
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση έως και 5.6% στην Κοπεγχάγη (09/02, 9:17 a.m.).

Αναφορικά με τις προβλέψεις κερδών, η ναυτιλιακή είπε ότι αναμένει κέρδη περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι μέσης εκτίμησης για περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Βloomberg.Η παγκόσμια αγορά εμπορευματοκιβωτίων θα επεκταθεί κατά 2% έως 4% την τρέχουσα χρονιά "με την επιφύλαξη των υψηλών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την τρέχουσα συμφόρηση, τις διακοπές δικτύου και την πορεία της ζήτησης", δήλωσε η Maersk.

Προς υπενθύμιση, τον περασμένο μήνα, η Mediterranean Shipping Co. -MSC ξεπέρασε την Maersk και αναδείχθηκε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, σε όρους χωρητικότητας, παρόλ'αυτά παραμένει (Maersk) η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια containerships. Γενικότερα, η Maersk διαθέτει πολλά μετρητά για εξαγορές. Η εταιρεία, η οποία μεταφέρει περίπου το ένα πέμπτο των εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο μέσω θαλάσσης, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα logistics όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο προχώρησε στην εξαγορά της ασιατικής εταιρείας LF Logistics έναντι 3.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στο σύνολο της κατέγραψε το 2021 κέρδη ρεκόρ, καθώς τα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας επέτρεψαν στους πλοιοκτήτες να χρεώνουν υψηλότερα ναύλα για τις υπηρεσίες τους.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας