Τρίτη, Φεβρουάριος 07, 2023
02/03/2022

Πάνω και από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο

Ράλι μεγαλύτερο του 4,8% καταγράφουν οι τιμές του Brent και του αργού, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014. Πιέσεις στον Biden να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου καθώς οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών μετά την εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν εμπόδια στη χρηματοδότηση του εμπορίου αποστολών αργού πετρελαίου και ορισμένοι traders επιλέγουν να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες. 

Τα futures του Brent κάνουν ράλι 4,85% στα 110,05 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 4,95% στα 108,54 δολάρια το βαρέλι. Και στους δυο τύπους πετρελαίου, οι τιμές κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014.

Όπως σημείωναν οικονομολόγοι, τα ζητήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση και ασφάλιση εμπορίου επηρεάζουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Επισημαίνεται πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 8% της παγκόσμιας προσφοράς.

Την ίδια ώρα, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις άμεσα στις ενεργειακές εξαγωγές, οι Αμερικανοί traders σε κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και ο Κόλπος του Μεξικού, αποφεύγουν το ρωσικό αργό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, ο Joe Biden δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συνασπίζονται και να ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της Αμερικής με το Κρεμλίνο και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.
https://www.euro2day.gr/

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας