Τρίτη, Φεβρουάριος 07, 2023
26/05/2022

Κίνα: Για πέντε συναπτά έτη η μεγαλύτερη χώρα εμπορίας αγαθών

Photo taken on May 17, 2022 shows a view of the automated container terminal of Shanghai Yangshan Deep Water Port in east China's Shanghai. (Xinhua/Ding Ting) Photo taken on May 17, 2022 shows a view of the automated container terminal of Shanghai Yangshan Deep Water Port in east China's Shanghai. (Xinhua/Ding Ting)

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην τόνωση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου εν μέσω των προσπαθειών της να οικοδομήσει μια ανοιχτή οικονομία, με τον όγκο του εμπορίου να αυξάνεται συνεχώς και τις δομές να βελτιώνονται.

Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν από 24.4 τρισεκατομμύρια γιουάν (yuan) (περίπου 3.6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2012 σε 39.1 τρισεκατομμύρια γιουάν (yuan) το 2021, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Κίνας ως η μεγαλύτερη χώρα εμπορίας αγαθών στον κόσμο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Wang Lingjun, αναπληρωτής επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης του Τελωνείου, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Wang σημείωσε ότι η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη χώρα εμπορίας αγαθών στον κόσμο για πέντε συναπτά έτη από το 2017. Πρόσθεσε ότι το εξωτερικό εμπόριο της χώρας έδειξε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιούργησε ισχυρότερα θεμέλια για μακροπρόθεσμη υγιή ανάπτυξη.

Ενδεικτικά το μερίδιο των εξαγωγών των κεντρικών και δυτικών περιοχών το 2021 έχει αυξηθεί κατά 5.9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012, είπε ο Sheng Qiuping, αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου. Ενώ τόνισε ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα αυτοκίνητα και τα πλοία, έχουν γίνει σταδιακά νέα σημεία ανάπτυξης, με τις εξαγωγές αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 150% κατά την περίοδο 2012-2021.

Επίσης, οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί της Κίνας με χώρες κατά μήκος του Belt & Road έχουν ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.Ειδικότερα, από το 2013 έως το 2021, ο ετήσιος όγκος εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών κατά μήκος του Belt & Road αυξήθηκε από 1.04 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 1.8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 73%, είπε ο Sheng. Εκτός των άλλων, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας σε χώρες κατά μήκος του Belt & Road ανήλθαν συνολικά σε 161.3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 32.000 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν στην Κίνα από αυτές τις χώρες, με συνδυασμένη επένδυση 71.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως πρόσθεσε ο Sheng. Συνολικά η Κίνα υπέγραψε νέα συμβόλαια αξίας περίπου 1.08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με χώρες κατά μήκος του Belt & Road κατά την περίοδο για έργα μηχανικής στις μεταφορές, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους τομείς, σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος όσον αφορά στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αυτών των πλατφορμών να αυξάνονται κατά 18.6% από έτος σε έτος σε 1.92 τρισεκατομμύρια γιουάν (yuan) πέρυσι, διευκρίνισε ο Sheng. Ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2015, το Κρατικό Συμβούλιο, ή το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, ενέκρινε τη δημιουργία 132 πιλοτικών ζωνών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου σε 30 περιφέρειες σε επαρχιακό επίπεδο. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας αυξήθηκαν σχεδόν δεκαπλάσια τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας