Σάββατο, Οκτώβριος 01, 2022
30/05/2022

Ρωσικό πετρέλαιο: Αυτό είναι το προσχέδιο για το εμπάργκο που θα επιβάλλουν οι «27» - Τι περιλαμβάνει σύμφωνα με το Reuters

Οι ηγέτες θα αφήσουν για αργότερα την τελική συμφωνία καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η ευρωπαϊκή άμυνα και κυρίως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.

Οι 27 θα συμφωνήσουν μεν ότι το πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μέχρι εκεί. Σύμφωνα με το Reuters, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αφήσουν για αργότερα την τελική συμφωνία καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο, που δημοσιεύει το Reuters.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Σύνοδο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρει επίσης το προσχέδιο.
parapolitika.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας