Κυριακή, Οκτώβριος 02, 2022
01/08/2022

Bear market rally: Μόλις μπήκαν οι βάσεις για την ολοκλήρωσή του

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

Κάθε bear market rally παραμένει τέτοιο μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν ήταν. Την τρέχουσα εβδομάδα, είχαμε πολύ σημαντικές εκπλήξεις οι οποίες οδήγησαν τους δείκτες σε ένα ισχυρότατο ράλι. Όπως ακριβώς είχαμε αναλύσει διεξοδικά.

Το τρέχον ράλι, συμπλήρωσε 28 ημέρες και η απόδοσή του είναι 11,06%. Πηγαίνοντας πίσω, ακόμα και στο 2008, κάθε ράλι της ίδιας χρονικής περιόδου με κέρδη πάνω από 11% οδήγησε σε πυθμένα και σε νέο μακροπρόθεσμο ανοδικό trend.

XSpot Wealth 1

Πηγή: Bloomberg

Τα γεγονότα που πυροδότησαν το ράλι

Πρώτον, στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχαμε δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ότι η Αμερική δεν βρίσκεται σε ύφεση και δεν θα μπει σε ύφεση. Λίγες ώρες πριν, είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου σχετικά με τον ορισμό της ύφεσης.

Δεύτερον, την Τετάρτη, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Jerome Powell, ξεκίνησαν οι εκπλήξεις, καθώς ήταν εμφανές ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες, η μελλοντική στάση της Fed, δείχνει να είναι αρκετά dovish. Μεταξύ των όσων είπε, ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του στις μελλοντικές κινήσεις λέγοντας: «Από σήμερα και μέχρι το Σεπτέμβριο, οποιαδήποτε πτώση του πληθωρισμού θα έχει αντίκτυπο στις κινήσεις μας».

Τρίτον, την Πέμπτη, το αμερικανικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, ανακοινώθηκε με πτώση -0,9% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,4%. Πρόκειται για το δεύτερο αρνητικό τρίμηνο και στην ουσία για τεχνική ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Κυρίως όμως, πρόκειται για μια ακόμα αστοχία της Fed, η οποία για μια ακόμα φορά δείχνει να μη μπορεί να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι μια ακόμα αρνητική είδηση, μετατράπηκε σε θετική είδηση για τις αγορές.

Τέταρτον, την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς είχαμε δυο ισχυρότατες εκπλήξεις από την Amazon και την Apple, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση η Amazon έφτασε να διαπραγματεύεται 14% υψηλότερα στην after market συνεδρίαση και η Apple 4% υψηλότερα.

Τι άλλες εκπλήξεις μπορεί να φέρει το μέλλον;

Η κατάσταση είναι τόσο απαισιόδοξη που οι εκπλήξεις που μπορεί να ακολουθήσουν είναι πολλές. Άλλωστε, το τελευταίο report της Bank of America τιτλοφορείται: “I’m so bearish, I’m bullish”. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Apple, η Tesla και μερικές άλλες μεγάλες εταιρίες, έχουν καταφέρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες των ελλείψεων και των καθυστερήσεων. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να κρατήσουμε διότι είναι κρίσιμο για τις μελλοντικές εταιρικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η κατάσταση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξομαλύνεται.

XSpot Wealth 2

Πηγή: Bloomberg
Σημαντική βελτίωση δείχνει και ο αντίστοιχος δείκτης από τη Philadelphia Fed.

XSpot Wealth 3

Πηγή: Bloomberg
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι ΗΠΑ-Κίνα κάθονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους εμπορικούς δασμούς, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε και μια έκπληξη με μεγάλη σπουδαιότητα για τις αγορές.

Ακολουθεί έκπληξη από τον πληθωρισμό;

Η άποψή μας παραμένει σταθερή από το Νοέμβριο του 2011. Θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στο σοκ της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις αλλαγές που υπήρξαν μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και οι οποίες προκλήθηκαν από την πανδημία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα προϋπήρχε και ως εκ τούτου δε θεωρούμε ότι ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την άνοδο του πληθωρισμού.

Όμως, αν τόσο η υπερβάλλουσα προσφορά χρήματος όσο και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων έχουν συμβάλλει στην απότομη άνοδο του πληθωρισμού (συμβαίνει σε σημαντικό ποσοστό), τότε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα;

XSpot Wealth 4

Πηγή: Bloomberg
Η ρευστότητα η οποία διοχετεύεται στην οικονομία από τη Fed, έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα. Η απόσυρση της ρευστότητας οδήγησε και σε απώλειες μετοχικών αξιών άνω των $10 τρισ. και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταγράψει απώλειες. Αυτό μοιάζει περισσότερο με bullish ένδειξη.

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14
Λάβετε υπόψη ότι το παραπάνω περιεχόμενο θα ισχύει μέχρι την Τρίτη 02/08.

Σχετικά με την XSpot Wealth
Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC - αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας