Τρίτη, Φεβρουάριος 07, 2023
30/10/2022

Επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ταϊβάν – Υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Παλάου υπό τον Πρόεδρο Surangel Whipps Jr., στην Ταιβάν στις αρχές Οκτωβρίου, υπεγράφησαν τέσσερις σημαντικές συμφωνίες.

Να σημειωθεί πως την τελετή υπογραφής των συμφωνιών παρακολουθούσαν οι πρόεδροι των δυο χωρών, Surangel S. Whipps, Jr. και Tsai Ing-wen και αφορούν συνεργασίες στην οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την εκπαίδευση και κατάρτιση ναυτικών.

Αναλυτικά:

• Συμφωνία για τη δημόσια οικονομική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Παλάου

• Επιστολή πρόθεσης για την αναζωογόνηση του τουρισμού μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και της Δημοκρατίας του Παλάου

• Επιστολή πρόθεσης για τη συνεργασία για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και της Δημοκρατίας του Παλάου.

• Συμφωνία σχετικά με την αποδοχή της θαλάσσιας υπηρεσίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης ναυτικών στη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) και πιστοποίησης από το Διεθνές Νηολόγιο Πλοίων του Παλάου, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών για Ναυτικούς (STCW) 1978, ως τροποποιήθηκε. Μεταξύ: της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Παλάου. 

Taiwan President Tsai Ing wen welcomes Palau President Surangel Whipps at a ceremony in Taipei Taiwan October 6 2022. REUTERSAnn Wang

Να σημειωθεί πως το Παλάου, το οποίο έχει πληθυσμό λιγότερο από 20.000 άτομα, είναι ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και είναι μία από τις μόλις 14 χώρες που διατηρούν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν.

Μιλώντας σε τελετή καλωσορίσματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ταϊπέι, ο Πρόεδρος του Παλάου, Surangel Whipps Jr. επαίνεσε τις σχέσεις που, όπως είπε, βασίζονται σε μια κοινή δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία. "Ο λαός του Παλάου εκτιμά βαθιά τη φιλία μεταξύ των δύο εθνών μας και δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ταϊβάν παρά τις αυξανόμενες επιθέσεις στην περιοχή", είπε ο Whipps, στεκόμενος δίπλα στην Πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen.

Την ίδια ώρα ο Whipps καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για τον αφοπλισμό της χώρας. "Μπροστά στις προσπάθειες των εθνών να αλλάξουν το διεθνές status quo με τη βία, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να ενθαρρύνουμε τη διεθνή συνεργασία προκειμένου να μετριαστούν οι στρατιωτικές εντάσεις", πρόσθεσε. Από την πλευρά του η Tsai είπε στον Whipps ότι είναι ένα καλός φίλος και ότι "Η Ταϊβάν εκτιμά πολύ τη φιλία του Παλάου". Να σημειωθεί ότι ο Whipps θα παραστεί στους εορτασμούς της εθνικής ημέρας της Ταϊβάν στις 31/10.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες της που δεν έχει δικαίωμα σε δεσμούς κράτους με κράτος, κάτι που η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ταϊπέι διαψεύδει σθεναρά. Ωστόσο στον Ειρηνικό, το Ναουρού, το Τουβαλού και τα Νησιά Μάρσαλ όπως και το Παλάου έχουν δεσμούς με την Ταϊπέι.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι δελεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες του Ειρηνικού με γενναιόδωρα δάνεια, κατηγορίες που το Πεκίνο αρνείται.

Η Ταϊβάν παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια στο Παλάου, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

kirnidis panos palau RΤέλος, όσον αφορά στο Διεθνές Νηολόγιο του Παλάου (PISR) αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα νηολόγια στον κόσμο, το οποίο επενδύει σε προηγμένη τεχνολογία, σε προσωπικό με μεγάλη πείρα και έχει δημιουργηθεί ως εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό νηολόγιο. Το ευρωπαϊκό κεντρικό του γραφείο του βρίσκεται στον Πειραιά με διευθύνων σύμβουλο τον Πάνο Κυρνίδη, ως τμήμα της εταιρικής έδρας στο Χιούστον των ΗΠΑ, βάσει μιας συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του νηολογίου. Συνολικά έχει πάνω από 40 επίσημους αντιπροσώπους σε 24 χώρες και περισσότερους από 100 επίσημους επιθεωρητές της σημαίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός των άλλων η PISR είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά στις Bimco, Wima, Propeller Club & Helmepa, παρέχοντας συνεχώς την υποστήριξή της σε ελληνικές και διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις και ενώσεις.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας