Σάββατο, Σεπτέμβριος 30, 2023
30/04/2023

Η Ελλάδα ισχυρός παίχτης στις δομικές γεωστρατηγικές αλλαγές που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Από αριστερά:  Κατερίνα Σώκου Nonresident Senior Fellow, Atlantic Counci, ο κ. Θανάσης Ντόκος, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας, η κα.  Anna Wieslander, διευθύντρια του Atlantic Council για τη Βόρεια Ευρώπη Από αριστερά: Κατερίνα Σώκου Nonresident Senior Fellow, Atlantic Counci, ο κ. Θανάσης Ντόκος, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας, η κα. Anna Wieslander, διευθύντρια του Atlantic Council για τη Βόρεια Ευρώπη

Την τέταρτη και τελευταία μέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που γίνεται από τις 26 - 29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε –στην αίθουσα Arweiller -συζήτηση με θέμα τις ευρύτερες γεωστρατηγικές επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θανάσης Ντόκος, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή άμυνα έχει αλλάξει προτεραιότητες για αυτό και πρέπει να βρούμε τρόπους να βάλουμε ενέργεια και χρήματα με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση τους. Ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι «το ρολόι της Αποκάλυψης» βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα όχι μόνο εξαιτίας της Ουκρανίας αλλά και πολλαπλών άλλων προκλήσεων. 

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να μπορεί να συντονίζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.Στην περίπτωση του Σουδάν και της απομάκρυνσης των πολιτών δεν λειτούργησε συντονισμένα με αποτέλεσμα κάθε χώρα να παραλαμβάνει τους δικούς τους πολίτες.

Είπε επίσης ότι η γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας αναβαθμίστηκε και εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας που εξακολουθεί να είναι περίπλοκη ενώ σε αυτήν την περιοχή δεν θα έπρεπε να υπάρχει χώρος ούτε για ανταγωνιστές ούτε για εχθρούς. 

Η κα. Anna Wieslander, διευθύντρια του Atlantic Council για τη Βόρεια Ευρώπη, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας δυνατός πόλος από το Βορρά μέχρι το Νότο καθώς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν ένα τέτοιο πυλώνα ανθεκτικότητας.

Η κα. Wieslander, επισήμανε πάντως, ότι αν δεν εγκριθεί και η Σουηδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ αυτό θα το αποδυναμώσει. 

Ο κ. Jonathan Cohen, πρέσβης του Atlantic Council υπογράμμισε ότι οι συνεχείς απειλές της Ρωσίας θα την κάνουν έναν αναξιόπιστο εταίρο για μία ολόκληρη γενιά.Παράλληλα τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας και τη Κύπρου έχουν πολύ σημαντική γεωστρατηγική σημασία, στη Μεσόγειο, για τις ΗΠΑ, ως χώρες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια σε μια περίοδο που ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε κοντά το Ιράν και τη Ρωσία. 

Ο Ronald Meinardu, επικεφαλής του μεσοογειακού προγράμματος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέφερε ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής και την γέννηση μιας καινούριας.Ξέρουμε που είμαστε αλλά δεν ξέρουμε που πάμε ενώ τα πιο ακανθώδη παγκόσμια ζητήματα είναι πλέον η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Η Ελλάδα θεωρείται πλέον νικητής για τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ μετατρέπεται σταδιακά σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου. 

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου Nonresident Senior Fellow, Atlantic Counci.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας