Σάββατο, Σεπτέμβριος 30, 2023
30/04/2023

Πώς θα αποφευχθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Απο αριστερά: Χάρης Φλουδόπουλος, Αρχισυντάκτης Capital.gr - Χρήστος Μπαλάσκας, Vice President & General Manager, Greece, Eldorado Gold - Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -  Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Mary Burce Warlick, Deputy Executive Director, International Energy Agency (IEA) - Χρήστος Μπαλάσκας,Vice President & General Manager, Greece, Eldorado Gold - Maroš Šefčovič, Vice-President, Interinstitutional Relations & Foresight, European Commission, Belgium - Robbie Diamond, Founder, President, and CEO, SAFE, USA Απο αριστερά: Χάρης Φλουδόπουλος, Αρχισυντάκτης Capital.gr - Χρήστος Μπαλάσκας, Vice President & General Manager, Greece, Eldorado Gold - Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Mary Burce Warlick, Deputy Executive Director, International Energy Agency (IEA) - Χρήστος Μπαλάσκας,Vice President & General Manager, Greece, Eldorado Gold - Maroš Šefčovič, Vice-President, Interinstitutional Relations & Foresight, European Commission, Belgium - Robbie Diamond, Founder, President, and CEO, SAFE, USA

Ο ρόλος των κρίσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών αναδείχθηκε σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε υψηλής ποιότητας μπαταρίες στην Ευρώπη, πρέπει να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία», δήλωσε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, (Interinstitutional Relations & Foresight), επισημαίνοντας τη μεγάλη εξάρτηση από τις κρίσιμες πρώτες ύλες. «Μέχρι το 2050 μπορεί να χρειαζόμαστε πάνω από 60 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου από ό,τι σήμερα και το ίδιο συμβαίνει με το κοβάλτιο και άλλα 30 προϊόντα για τα οποία χρειαζόμαστε αποθέματα στην Ε.Ε.», υπογράμμισε. Αφού, λοιπόν, χαρτογραφήσουμε τί έχουμε, όπως είπε, ίσως χρειαστεί να συνεργαστούμε και με τους εταίρους μας στη G7. 

Στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας από τις ΑΠΕ, στάθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι αυτό συνεπάγεται μεγάλο ποσοστό από μπαταρίες. Απηύθυνε έκκληση να μην κάνει η Ευρώπη δύο φορές το ίδιο λάθος λόγω της εξάρτησης αυτή τη φορά από την Κίνα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. «Στην Ελλάδα έχουμε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως νικέλιο και κοβάλτιο και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε», επισήμανε. 

Στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες θα αυξηθεί σημαντικά, προχώρησε η Mary Burce Warlick, Deputy Executive Director, International Energy Agency (IEA), φέρνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρικά οχήματα. Όπως είπε, φέτος τα συγκεκριμένα οχήματα θα αυξηθούν κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνεπάγεται σημαντική αύξηση και στην παραγωγή μπαταριών.

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνεται με πιο γρήγορες διαδικασίες η αδειοδότηση των εταιρειών ζήτησε ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold, με στόχο να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση και να παράγονται όσο πιο πολλές μπαταρίες γίνεται στην Ευρώπη. Παράλληλα, είπε ότι η ΕΕ.. πρέπει να εκπαιδεύσει την κοινή γνώμη, ώστε να διορθωθεί η φήμη που υπάρχει γύρω από τις εξορύξεις. 

Στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει στην παραγωγική διαδικασία το αλουμίνιο, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πρώτη ύλη υπάρχει και στη χώρα μας. Σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παραγωγή αλουμινίου έχει μειωθεί από το 2008 και ότι η παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών γενικά δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητας αλλά κυρίως θέμα ασφάλειας για την Ευρώπη. 

Τέλος, με τη χαρακτηριστική φράση «δεν μπορούμε να πάμε από το τηγάνι στη φωτιά» ο Robbie Diamond, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SAFE, USA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή νέα εξάρτηση, μετά τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αυτή τη φορά από την Κίνα για τους συσσωρευτές. 

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αρχισυντάκτης του Capital.gr, Χάρης Φλουδόπουλος.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας