Σάββατο, Σεπτέμβριος 30, 2023
30/04/2023

Bozay (Υφυπ. Εξωτερικών Τουρκίας): Πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινάει σε επίπεδο γειτονιάς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay και ο Συμέων Τσομώκος ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay και ο Συμέων Τσομώκος ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

«Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να βρούμε τον συγχρονισμό μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Τον Mehmet Kemal Bozay, προλόγισε ο κ. Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος τόνισε: «Ο κ. Mehmet Kemal Bozayέρχεται στους Δελφούς την ώρα που και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τραγικά γεγονότα και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Το Φόρουμ των Δελφών προωθεί το διάλογο που θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων και είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στα θέματα αυτά». 

Από την πλευρά του ο κ. Mehmet Kemal Bozay, αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα, για την οποία μάλιστα ευχαρίστησε την Ελλάδα. «Οι δύο χώρες έδειξαν πόσο κοντά είναι. Οι δύο χώρες έδειξαν μια προσέγγιση στο πλαίσιο της διπλωματίας της αλληλεγγύης». Παράλληλα σημείωσε πως «έγινα στενός φίλος με τον Χρήστο Στυλιανίδη» αλλά και πως υπήρξαν υψηλόβαθμες επαφές μεταξύ των δύο χωρών «Με την πρόεδρο Σακελλαροπούλου, με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Μηταράκη και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη». 

Εκτιμώντας τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες, ο Mehmet Kemal Bozay ανέφερε: «Δεν είναι μια γενικά “ενδιαφέρουσα” εποχή, αλλά μια εποχή συγκρούσεων. Είναι εποχή αβεβαιότητας και αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις. Υπάρχουν διαφορετικές χρονικότητες. Κύριοι δρώντες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους». 

Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινά σε επίπεδο γειτονιάς» ενώ συμπλήρωσε «θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ακόμη σημείωσε: «Υπάρχουν ζητήματα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κατάσταση στη Μεσόγειο μέσω καλής συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε το δικό μας οικοσύστημα με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις που θα δώσουν ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή».

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας