Τρίτη, Οκτώβριος 19, 2021
23/01/2020

Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα να προσελκύσουμε κινεζικές επενδύσεις: Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας

Προσκλητήριο προς την επιχειρηματική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση να εντείνουν μαζί με την κεντρική κυβέρνηση τις προσπάθειες προσέλκυσης περαιτέρω κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας χωρίς άλλη καθυστέρηση απευθύνει ο κ. Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.

Η κινεζική πλευρά έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Πειραιάς, να είναι η πύλη εισόδου του νέου Δρόμου του Μεταξιού στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική και τη στηρίζει την επένδυση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, παρά τις αντιξοότητες, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια στο Κανάλι 1 του Πειραιά την Τρίτη.

Το νέο λιμάνι του Πειραιά είναι επωφελές και για τις δυο πλευρές, η πόλη κερδίζει και αναπτύσσεται από την ανάπτυξη του λιμανιού και ο Πειραιάς μπορεί να γίνει μια σύγχρονη «έξυπνη πόλη», όπως είναι η επιθυμία και της κινεζικής πλευράς, σημείωσε ο κ. Προβατάς.

Με μια σειρά σημαντικών συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη χώρα μας τον περασμενο Νοέμβριο εγκαινιάζεται μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Κτίζοντας πάνω στη στέρεη βάση των άριστων διμερών σχέσεων επί δεκαετίες σε πολιτικό επίπεδο, στον τομέα του πολιτισμού και στην βαθιά φιλιά που ενώνει τους λαούς, μπορούν να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η οικονομική συνεργασία, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ό,τι επιχειρούν Έλληνες και Κινέζοι από κοινού τα τελευταία χρόνια έχει θετικά αποτελέσματα και το Επιμελητήριο ιδρύθηκε και είναι εδώ για να ενισχύσει τις ελληνικές εταιρείες να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, υπογράμμισε ο πρόεδρός του.

Σήμερα στο Επιμελητήριο μετέχουν τουλάχιστον 100 ελληνικές επιχειρήσεις και πάνω από 30 κινεζικές.

Στόχος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας είναι να δώσει στους Έλληνες επιχειρηματίες τα εργαλεία να μπουν στην κινεζική αγορά, τόνισε ο κ. Προβατάς, επισημαίνοντας πως ενώ η Ελλάδα εισάγει επι δεκαετίες κινεζικά προϊοντα που πλέον είναι και πολύ καλής ποιότητας δεν έχει βρει ακόμη τους μηχανισμούς για σημαντικές εξαγωγές στην Κίνα.

Η Κίνα χρειαζεται για παράδειγμα καλης ποιότητας τρόφιμα που διαθέτει η χώρα μας για την κινεζική αστική τάξη που αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια νέα μέλη κάθε χρόνο, τόνισε.

Με δεδομένο πως λόγω και αποικιοκρατίας άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη στήσει ένα brand name για τα προϊόντα τους στην Κίνα, οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να εισέλθουν και να γνωρίζουν πώς θα προσεγγίσουν μια νέα αγορά με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, πρόσθεσε ο κ. Προβατάς.

«Αυτό το κενό της ψυχολογικής επικοινωνίας πρέπει να καλύψει κάποιος και αυτό κάνουμε εμείς. Έχουμε δημιουργήσει ένα παρα πολύ καλό κλίμα με διαρκείς επαφές με επιχειρηματίες και τοπικές αρχές που κινούν το εμπόριο της πόλης τους. ‘Εχουμε υποδεχθεί πάμπολλες αποστολές επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων. Έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για τη νέα Ελλάδα στην Κίνα,» δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Οι Κινέζοι ξέρουν την αρχαία Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτουν και τη σύγχρονη, μέσα από τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, τον τουρισμό, προϊόντα όπως το ελληνικό γιαούρτι που ήδη έχει φτάσει στη μακρινή χώρα, αλλά και μέσα από συνεργασίες με λαμπρούς νέους από τη χώρα μας που αναπτύσσουν κομμάτια software για κινεζικές εταιρείες, εξήγησε ο κ. Προβατάς.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας