Κυριακή, Οκτώβριος 02, 2022
27/07/2022

EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2022

Η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τέταρτης έρευνας «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2022», με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 5th InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges.

Η έρευνα παρουσιάζει τις επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ, επίσης, καταγράφει και αναλύει τις απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. 250 στελέχη ξένων επιχειρήσεων, αποτέλεσαν το δείγμα, βάσει του οποίου διεξήχθη η έρευνα, μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου, κατά το διάστημα, δηλαδή, που είχαν ενταθεί οι ανησυχίες για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής έρευνας, και, παρά το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη μέση ελκυστικότητα της Ευρώπης και των ανταγωνιστικών μας χωρών να επηρεάζεται αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού παραμένει ανθεκτική. Πιο συγκεκριμένα, το 2021, αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της χώρας από την έναρξη της έρευνας το 2000, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων. Τα στελέχη που συμμετείχαν, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για την εξέλιξη της ελκυστικότητας της χώρας, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύουν τους τομείς όπου πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα την ώρα που οι επενδυτικές αποφάσεις, παγκοσμίως, επηρεάζονται καθοριστικά από τα ζητήματα που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, είναι απαραίτητη η συστράτευση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει, δε, να θυμόμαστε ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο, όλες οι χώρες εντείνουν σήμερα τις προσπάθειές τους και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς για να ενισχύουν την ελκυστικότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω αυτής της έρευνας, η ΕΥ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, που θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας και την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικών επενδύσεων, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Ευελπιστώ ότι εσείς και οι συνεργάτες σας θα βρείτε τα ευρήματα της έρευνας ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συζητήσουμε τα ζητήματα που θέτει η μελέτη, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, εφόσον επιθυμείτε.

Διαβάστε την έρευνα εδώ

 

 

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας