Σάββατο, Οκτώβριος 31, 2020
10/06/2020

Ο κορονωϊός και το κόστος της μη-Ευρώπης

απο αριστερα Ασημακοπουλου Τσουτσοπλιδης Παπαδημουλης Ανδρουλακης απο αριστερα Ασημακοπουλου Τσουτσοπλιδης Παπαδημουλης Ανδρουλακης

Αθήνα, Τετάρτη10 Ιουνίου 2020 Στην πρώτη συζήτηση της δεύτερης μέρας του Οικονομικού φόρουμ των Δελφών, ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έθεσε στους καλεσμένους του αρκετά ερωτήματα για την επόμενη μέρα της οικονομίας της ΕΕ και αν αυτή αποτελεί το ενδεδειγμένο όχημα για τον Ευρωπαϊκό μετασχηματισμό.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η ΕΕ δείχνει να ξυπνά από το too late too little και να συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν μπορεί να πάει μπροστά μόνος του. "Δεν αρκεί η κοινή αγορά και ολίγον από Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσδιόρισε ως απαραίτητες παραμέτρους για τον μετασχηματισμό της ΕΕ την μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό και την αύξηση των επενδύσεων.

"Πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη τα βήματα για κοινωνική εμβάθυνση και ενοποίηση της Ευρώπης. Πρέπει να τονωθεί η συνοχή, να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ φτωχών και πλούσιων". Επίσης σημείωσε ότι οι μεταβιβαστικές πληρωμές πρέπει να γίνουν μόνιμη ευρωπαϊκή πολιτική, με δανεισμό της ΕΕ και όχι των κρατών-μελών μόνο. Μίλησε επίσης για τη σημασία της ψηφιοποίησης της οικονομίας, της διοίκησης, τη σημασία της γεωργίας και την μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην πράσινη οικονομία. Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι και οικονομική Ένωση όχι μόνο νομισματική και το γεγονός ότι από την τραπεζική ενοποίηση λείπει ο τρίτος πυλώνας, αυτός της Εγγύησης Καταθέσεων.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ούτε στην Ευρώπη. "Αν η Ευρώπη είναι πιο ενωμένη, θα είμαστε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουμε κρίσεις. Ελπίζω ότι θα εξασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή δεν είναι μία χαμένη ευκαιρία για την ενοποίηση της Ευρώπης", τόνισε.
Σημείωσε ότι η κρίση του κορωνοϊού έβαλε όλη την Ευρώπη σε μία ταχύτερη μετάβαση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη έχει ως πυλώνες τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Πράσινη Συμφωνία. "Αυτοί θα μας πάνε στην επόμενη μέρα. Μπορεί η ΕΕ να μην είναι το τέλειο όχημα για τον ευρωπαϊκό μετασχηματισμό, αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε στη διάθεσή μας", συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι αν δεν παίρναμε όλοι μαζί πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το κόστος σε βάθος 15ετίας θα ήταν 3 τρις ευρώ, ενώ το κόστος σε περίπτωση διάλυσης της ΕΕ θα ήταν 3 φορές το συνολικό κόστος της πανδημίας.

Τόνισε ότι η λύση για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί με αλληλεγγύη, μέσα από πολιτικές όπως η κοινή πολιτική υγείας, με ενίσχυση των δράσεων και προγραμμάτων της ΕΕ και με ενίσχυση του πανευρωπαϊκού αποθεματικού σε μάσκες και αναπνευστήρες (Resc-EU). Σημείωσε ότι δαπανήθηκαν συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ για τον επαναπατρισμό 60 χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών, ενώ θεωρεί απαραίτητο τα χρήματα του ΕSM να χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

" Η μετάβαση στην νέα κανονικότητα θα πρέπει να συνεχιστεί μέσα από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, προγραμμάτων για τους νέους (όπως το Εrasmus), με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά με μία ήπια δασμολόγηση, έναν ήπιο προστατευτισμό. Αν δεν τα κάνουμε όλα μαζί, η στασιμότητα και η απαξίωση θα κάνουν την Ευρώπη ένα μουσείο", συμπλήρωσε. 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι μας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση μας ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας