Σάββατο, Οκτώβριος 31, 2020
09/07/2020

Με το βλέμμα στην προηγούμενη (19.06) και στην επόμενη (17.07) Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τη μελλοντική χρηματοδότηση και οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.

Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο προειδοποίησαν εκ νέου ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για το πακέτο ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ΠΔΠ) βρίσκονται στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαίτησαν επίσης την κατάρτιση ενός κατάλληλου σχεδίου αποπληρωμής του χρέους στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης σειράς νέων ίδιων πόρων της ΕΕ (δηλ. πηγών εσόδων της ίδιας της Ένωσης) όπως π.χ. έναν ψηφιακό φόρο ή τέλη βασισμένα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), ώστε να μη χρειαστεί να επωμιστούν οι πολίτες το βάρος της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αρκετά από τα μέλη του Κοινοβουλίου τόνισαν ότι:

οι όροι χρηματοδότησης που θα συνοδεύσουν τα κεφάλαια για την ανάκαμψη δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέα μέτρα λιτότητας

ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων

οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω της προώθησης του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη.

Αν και κάποιοι ευρωβουλευτές είπαν πως το συνολικό πακέτο μέτρων αντιστοιχεί σε «ένα πενιχρό 1,5%» του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ, άλλοι αντέτειναν ότι το πακέτο είναι ήδη υπερβολικά μεγάλο και ότι η ΕΕ δε θα πρέπει να αναλαμβάνει χρέη.

Αρκετοί ομιλητές ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες προοπτικές, σε περίπτωση που υπάρξει επανάληψη των περιοριστικών μέτρων. Τόνισαν ακόμη ότι «η επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα», καθώς το Κοινοβούλιο παραμένει έτοιμο να διαπραγματευτεί και θα έχει τον τελικό λόγο (με απόλυτη πλειοψηφία) πριν τεθεί σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 324 ΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel για την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 8 Ιουλίου για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επερχόμενες πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 19 Ιουνίου, οι επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τα σχέδια ανάκαμψης από την κρίση του COVID-19 και για το νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαΐου 2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία για την κοινή τους θέση.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά, δια ζώσης, στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο βάσει τον συγκεκριμένων προτάσεων που αναμένεται να υποβάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση (μεμονωμένες παρεμβάσεις):

Charles MICHEL, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Maroš ŠEFČOVIČ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Siegfried MUREŞAN (ΕΛΚ, Ρουμανία)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

Valérie HAYER (Renew Europe, Γαλλία)

Gilles LEBRETON (ID, Γαλλία)

Philippe LAMBERTS (Πράσινοι, Βέλγιο)

Johan VAN OVERTVELDT (Συντηρητικοί, Βέλγιο)

Manon AUBRY (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γαλλία)

Σύνδεσμοι

 

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΚ David Sassoli για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης

Σημείωμα της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ: «Outcome of the European Council video-conference of 19 June 2020» (22.06.2020 - στα αγγλικά)

Επιστολή πέντε επικεφαλής πολιτικών ομάδων του ΕΚ προς τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ (18.06.2020 - στα αγγλικά)

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 17-18.07.2020)

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 19.06.2020)

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και την ανάκαμψη βρίσκονται στο ελάχιστο επίπεδο που αποδέχεται το ΕΚ

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας