Σάββατο, Οκτώβριος 01, 2022
11/05/2022

EE: Πιο ήπιες οι κυρώσεις για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου

Μετά από ένα κλίμα αντιπαραθέσεων που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα είναι πλέον πιο ήπιο, καθώς θα προχωρήσει στην απόσυρση της διάταξης που απαγορεύει στα tankers να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του bloomberg, επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν θα διατηρήσει το σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των tankers, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις εξαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που άσκησαν πιέσεις προκειμένου να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη διάταξη από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,όπως αναφέρουν οι πηγές. Να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν το έκτο πακέτο κυρώσεων την τρέχουσα εβδομάδα.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας