Κυριακή, Οκτώβριος 02, 2022
24/07/2022

Πέγκυ Παπασταύρου: Η ένταξη μιας ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών της προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα

Για τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων ναυτιλιακών εταιρειών μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και για τους τρόπους που η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να βοηθήσει στην άντληση κεφαλαίων μιλά η κα Πέγκυ Παπασταύρου Διευθύντρια Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Κανάλι Ένα 90,4fm, επισημαίνοντας πως «Το Χρηματιστήριο απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, δηλ όχι μόνο στην ποντοπόρο, αλλά και στις ναυλομεσιτικές εταιρίες, όπως επίσης και στις εταιρείας τεχνολογίας για τη ναυτιλία με καλό ιστορικό διαχείρισης, εξωστρέφεια και εταιρική κουλτούρα, ανεξαρτήτως μεγέθους.»

Αναφέρεται και στην ακτοπλοΐα όπου τονίζει πως είναι ένα κλάδος που έχει παραδοσιακά παρουσία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. 

- Δώστε μας μια εικόνα με το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από μνημόνια, πανδημία και πρόσφατα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

- H αλήθεια είναι πως η ελληνική οικονομία, και κατά συνέπεια η κεφαλαιαγορά μας, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση τα τελευταία 13 χρόνια, , αλλά και λόγω της πανδημίας που ακολούθησε. Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις παγκόσμιες αναταράξεις στις χρηματαγορές, δημιουργούν ένα εξίσου δύσκολο περιβάλλον, αυξάνοντας την αβεβαιότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με την εικόνα για τα 2/3 σχεδόν των εταιρειών του γενικού δείκτη να είναι πλέον θετική και περίπου το 1/3 των εταιρειών να έχει διπλασιαστεί σε κεφαλαιοποίηση. Και παρά την δύσκολη αυτή συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία

- και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, το 2021 οι εισηγμένες εταιρείες σημείωσαν ρεκόρ 15ετίας τόσο στην κερδοφορία τους όσο και στην άντληση κεφαλαίων, ενώ πολύ θετική και ενθαρρυντική είναι και η εικόνα των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2022. Όσον αφορά το βασικό ρόλο του χρηματιστηρίου που είναι η χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων των εισηγμένων εταιρειών από το 2019- έως σήμερα έχουν αντληθεί κεφάλαια από ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους €11,4 δις.

Ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν γίνει:

- 3 νέες εισαγωγές εταιρειών στην Κύρια Αγορά (DIMAND, ΜΠΛΕ KEΔΡOΣ, ΑLPHA TRUST) που άντλησαν συνολικά € 115 εκατ.

- Αντλήθηκαν από ομόλογα 430 εκ.

- Επίκεινται να πραγματοποιηθούν εκδόσεις μετόχων κι ομολόγων ξεπερνούν τα €200 εκατ.

- Μέσα σε ένα έτος περίπου, είδαμε τρεις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές να αντλούν πολύ επιτυχημένα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις ομολόγων μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο.. Έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες όχι όμως με την ανάλογη επιτυχία. Γιατί τώρα πιστεύετε;

Είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης της πετυχημένης Αγοράς Ομολόγων του Χρηματιστηρίου η οποία λειτουργεί από το 2015 και έχουν αντληθεί από 20 εκδόσεις kεφάλαια 3,4 δις με πολύ πιο ελκυστικά επιτόκια σε σχέση με αυτά των ξένων αγορών. Αξίζει να σημειωθεί τόσο η σημαντική συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στις εκδόσεις αυτές που ξεπερνά το 70% αλλά και η σημαντική υπερκάλυψή τους, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 3 ναυτιλιακά ομόλογα €350εκ. με μέσο ποσοστό υπερκάλυψης: 4,55 φορές κατά μέσο όρο.

- τα 3 επιτόκια:

COSTAMARE (Κωνσταντακόπουλος) 2,70% (100εκ€)

- CPLP SHIPPING (Μαρινακης) 2,65% (150εκ €)

- SAFEBULKERS (Χατζηιωαννου):2,95% (100εκ€)

Η CPLP συμφερόντων του κ.Μαρινάκη έδειξε για ακόμη μία φορά εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο και σήμερα τελείωσε η δημόσια προσφορά για το 2ο ομόλογο 100 εκ.

- Γενικότερα, με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει η ελληνική κεφαλαιαγορά την Ελληνική ναυτιλία;

papastavrou pegy ase- Η ένταξη μιας ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών της προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, το κυριότερο από τα οποία είναι βέβαια η ευκολότερη χρηματοδότηση, μέσω της πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών που επενδύουν στο ΧΑ είναι περίπου 65%. Επιπλέον, η ένταξη μιας εταιρείας σε μια οργανωμένη κεφαλαιαγορά γίνεται συνήθως η αφορμή για την εκσυγχρονισμό του λειτουργικού προτύπου της εταιρείας, που οδηγεί στην βελτίωση της μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης και την αύξηση της διαφάνειας στις εταιρικές αποφάσεις,και κυρίως της αποτίμησής της. Επίσης βελτιώνει την εικόνα της και ενισχύει το δημόσιο προφίλ της, καθώς και την αναγνωρισιμότητα της από το επενδυτικό κοινό.

- Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, η Εναλλακτική Αγορά προσφέρει επίσης πολλά πλεονεκτήματα σε μικρομεσαίες εταιρείες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με ένα λιγότερο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό της Κύριας Αγοράς. Και υπάρχουν εταιρείες για τις οποίες η Εναλλακτική Αγορά αποτέλεσε το πρώτο βήμα, το εφαλτήριο της πορείας τους προς την ανάπτυξη,που έχουν υπερπολλαπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους. Αναφέρομαι στις πρόσφατες περιπτώσεις ENTERSOFT και EPSILON NET.

- Σε ποιο μέγεθος ή προφίλ ναυτιλιακών εταιρειών ή εφοπλιστών αν θέλετε, απευθύνεστε;

- Το Χρηματιστήριο απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, δηλ όχι μόνο στην ποντοπόρο, αλλά και στις ναυλομεσιτικές εταιρίες, όπως επίσης και στις εταιρείας τεχνολογίας για τη ναυτιλία με καλό ιστορικό διαχείρισης, εξωστρέφεια και εταιρική κουλτούρα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

- Επίσης θα θέλαμε να απευθυνθούμε στις εταιρείες εκείνες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και να τους προτείνουμε να προχωρήσουν σε παράλληλη εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (dual listing) προκειμένου να επωφεληθούν από πλεονεκτήματα που όπως τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύοντας την προβολή τους στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα Το σημαντικότερο, είναι ότι θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν μόνο σε ευρωπαϊκούς τίτλους βάσει των καταστατικών τους. Τέλος αυξάνουν το χρόνο διαπραγμάτευσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της διαφοράς της ώρας, που είναι πλεονέκτημα σε περιόδους αναταραχών, σαν αυτή που διανύσουμε.

- Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι εταιρείες έχουν πολλά να κερδίσουν από μια παράλληλη εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και γενικά με την παρουσία τους στην Ελλάδα που είναι μια χώρα με στρατηγική θέση, με προβλέψεις για υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με την Μ.Ο. της Ευρωζώνης αλλά και καταθέσεις αυξημένες κατά 56 δις. (+45%) από το Δεκέμβριο του 2015 (άρα και διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις).

- Σχετικά με τα κριτήρια ESG - Περιβάλλον - Κοινωνία - Εταιρική Ευθύνη, σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη χρηματοδότηση ή άντληση κεφαλαίων;

- To ESG είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις διεθνώς και σύμφωνα με το Forbes η «τάση της δεκαετίας» To Bloomberg εκτιμά ότι μέχρι το 2025 περισσότερα από 50 τρις δολάρια επενδύσεων παγκοσμίως θα κατευθύνονται σε εταιρείες που έχουν ενσωματώσει στη στρατηγική τους στοιχεία ESG. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών αλλά και των χρηματοδοτικών οργανισμών που ενσωματώνουν στοιχεία ESG στις αποφάσεις τους

- H αλήθεια είναι ότι εν γένει το ESG προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στις εταιρείες, καθώς τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών, να συμμορφωθούν με κανονιστικές αλλαγές, και να αποκτήσουν βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς και να βελτιώσουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα. Επίσης, η προβολή των δράσεων μιας εταιρείας στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης βελτιώνει την εικόνα και τη φήμη της εταιρείας, και διευκολύνει τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς αποδεικνύει ότι βασίζεται σε ένα ηθικό και βιώσιμο λειτουργικό μοντέλο.
-
- Στην ναυτιλία σημαντική είναι η αποδοχή που τυγχάνουν τα Poseidon Principles από σημαντικούς χρηματοδοτικούς φορείς. Επίσης έξι από τις κορυφαίες ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο ξεκινούν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την παροχή διαφάνειας στις εκπομπές άνθρακα και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

- Eίναι ενθαρρυντικό ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν έναν από τους πιο μοντέρνους στόλους στον κόσμο, ήδη επενδύουν σε νέα «πράσινα» πλοία, τα οποία διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Επίσης, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου έρευνας και ανάπτυξης, υπό τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, που θα ενισχυθεί με ναυτιλιακά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τεχνολογιών και καυσίμων που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

- Το Χρηματιστήριο Αθηνών για να βοηθήσει τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της νέας πραγματικότητας, έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, όπως την έκδοση του ATHEX ESG Reporting Guide σε συνεργασία με τον καθηγητή του Harvard Γιώργο Σεραφειμ που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, όχι μόνο για τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά και για τις μη εισηγμένες εταιρείες. Η δημοσιοποίηση των δεικτών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση που περιλαμβάνει ο Οδηγός, συμβάλλει στην πρόσβαση των εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια που ενσωματώνουν στοιχεία ESG στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

- Επίσης από τον Αύγουστο 2021,το ΧΑ έχει δημιουργήσει τον πρώτο ΑΤΗΕΧ ESG δείκτη όπου συμμετέχουν ήδη 48 εισηγμένες εταιρίες

- Τέλος, δημιούργησε ειδική πληροφοριακή ενότητα στην ιστοσελίδα του, την ATHEX BONDS GREENet, η οποία προβάλλει περαιτέρω στους επενδυτές τις εισηγμένες εταιρίες που έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα και ήδη προβάλλονται 5 ESG ομολόγα.

- Ο κλάδος της ακτοπλοΐας σε ποιο βαθμό σας απασχολεί;

O κλάδος της ακτοπλοΐας έχει παραδοσιακά παρουσία στο Χρηματιστήριο. Είναι ένας κλάδος που για πολλά χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και γίνονται πλέον οι κατάλληλες επενδύσεις προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός, εκπληρώνοντας το ρόλο του στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική και το εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια το ΧΑ αποτέλεσε ένα εναλλακτικό μηχανισμό χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Ενδεικτικά αναφέρομαι στο πρόσφατο ομολογιακό δάνειο 175 εκ.της ΑΤTICA Συμμετοχών. Ελπίζουμε ότι και νέες ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και ο κλάδος των υδροπλάνων θα στραφούν στο μέλλον στο Χρηματιστήριο για να χρηματοδοτήσουν τη μετεξέλιξή τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

 *Την εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπαρδούνιας (Κανάλι Ένα 90,4) και ο Μάρκος Κάντζιος maritimes.gr όπου κάθε Παρασκευή 18:30– 19:00 μιλάμε για ναυτιλία

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας