Παρασκευή, Φεβρουάριος 03, 2023
28/11/2022

Η ελληνική ναυτική τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική

Για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής ναυτικής τεχνολογίας, για την έρευνα σχετικά με την "πράσινη" ναυτιλία η οποία συνεχώς διευρύνεται, αλλά και λύσεις όπως το δέσμευση του άνθρακα, μιλούν στο maritimesTV οι : Δρ. Νικόλαος Λιάπης, πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. Χαρίλαος Ψαράυτης Καθηγητής βελτιστοποίησης μεταφορών και ο Αντώνης Τρακάκης, τεχνικός διευθυντής τμήματος ναυτιλίας, RINA Ελλάδος.

«Ήταν το πρώτο δια ζώσης συνέδριο μετά τον κορονοϊό και αποτέλεσε μια ευκαιρία να γνωριστεί η επιστημονική κοινότητα με τη ναυτιλιακή βιομηχανία", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΝΤ, Δρ. Νικόλας Λιάπης. Ο ίδιος τόνισε το πόσο έχει διευρυνθεί η έρευνα και σε άλλους τομείς που πριν δεν λογαριάζονταν ως κομμάτια της ναυτικής τεχνολογίας μεταξύ αυτών οι χημικοί μηχανικοί. Ενώ γενικότερα, επεσήμανε πως για την πράσινη μετάβαση υπάρχει πολύπλευρο και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον που απαιτεί χρηματοδότηση και συντονισμό για την ενίσχυση του αλλά και για απτά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χαρίλαος Ψαράυτης αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, κυρίως στον περιβαλλοντικό τομέα και τόνισε πως χρειάζονται να παρθούν δραστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ελληνική ναυτική τεχνολογία είναι σε ανταγωνιστικό επίπεδο και οργανώσεις όπως του Ε.Λ.ΙΝΤ είναι αυτές που συμβάλλουν στην περαιτέρω τόνωση αυτού του τομέα.

Ο κ Τρακάκης υπογράμμισε πως η ναυτιλία είναι η πρώτη θεσμοθετημένη βιομηχανία που έχει αντιδράσει θετικά στην απανθρακοποίηση. «Υπάρχουν πολλές λύσεις και η τεχνολογία είναι εδώ αρκεί να βρούμε τη σωστή οδό για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επεσήμανε ο τεχνικός διευθυντής τμήματος ναυτιλίας του RINA Ελλάδος. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι η δέσμευση άνθρακα «carbon capture», είναι η λύση και είναι η μόνη κοινή λύση όπως είπε μεταξύ της ναυτιλίας και άλλων βιομηχανιών.

Οι συνεντεύξεις έγιναν στα πλαίσια του Ετήσιου Συνεδρίου του ΕΛ.ΙΝ.Τ. 2022 που διεξήχθη στο ίδρυμα Ευγενίδου στις 22-23 Νοεμβρίου 2022.
Συνέντευξη: Μάρκος Κάντζιος
Camera:studio Panos Halkidids

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας