Τετάρτη, Δεκέμβριος 06, 2023
07/11/2023

Η. Ντεμιάν: Να δοθεί βαρύτητα στην προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της

Για την προσφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές και προκλήσεις μίλησε στο Κανάλι Ένα, ο κ. Ηλίας Ντεμιάν, συντονιστής της μελέτης του ΙΟΒΕ.

Σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής σημαίας, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη λιγότερη ελκυστική, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση εισακτέων (όχι επαρκής) στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Σίγουρα όπως συμπλήρωσε στο μέλλον νέες ειδικότητες θα αντικαταστήσουν αρκετές από τις υπάρχουσες, καθώς πολύ άμεσα θα κυριαρχήσουν τα νέα καύσιμα, οι νέες τεχνολογίες και όπως υπογράμμισε, τα όρια προς την πράσινη μετάβαση όλο και στενεύουν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι ναυτιλιακές εταιρείες να πληρούν όσο το δυνατόν περισσότερα ESG κριτήρια, τόσο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, όσο και για να λαμβάνουν παραπάνω χρηματοδοτήσεις. Σίγουρα υπογράμμισε, όσο πιο πράσινη γίνει η ναυτιλία, τόσο πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές θα είναι οι μέθοδοι μεταφοράς καναλι εναφορτίων.

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας και της συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών, ο ίδιος σημείωσε ότι η φορολογία είναι επιβαρημένη  σε σχέση με άλλα ναυτικά κράτη.

Αναφερόμενος στην κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα, ο κ. Ντεμιάν, επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το κομμάτι των υποδομών είναι σημαντικό να αναπτυχθεί.

Γενικότερα, ο ίδιος κατέληξε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της (απανθρακοποίηση, νέες τεχνολογίες), προκειμένου να παραμείνει πρώτη δύναμη η ευρωπαϊκή και δη η ελληνική ναυτιλία.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή "Προπαντός Ψυχραιμία" με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας