Τετάρτη, Δεκέμβριος 06, 2023
08/11/2023

Η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας θα δώσει προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία γενικότερα

Υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης ανάμεσα στον Αμερικάνικο Αναπτυξιακό Οργανισμό DFC και τον όμιλο ΟΝΕΧ.

Το maritimes.gr έδωσε το “παρών” μιλώντας με τους υπεύθυνους του ναυπηγείου Ελευσίνας αλλά και στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου

Ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “Το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια σήμερα φτάνει σε ένα άλλο σταθμό. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας ακόμη ταξιδεύουμε. Σήμερα στην Ελευσίνα το ταξίδι ξεκινάει και ήδη έχουμε πετύχει να έχουν ολοκληρωθεί επισκευές 50 πλοίων, προχωράμε και με προσθήκη νέων δεξαμενών. Είμαστε πολύ περήφανοι που τόσο η ελληνική όσο και η αμερικάνικη κυβέρνηση το πιστεύουν και πάνω από όλα οι εργαζόμενοι το έχουν κάνει κτήμα τους και όραμα τους”.

Απο την πλευρά του ο Scott Nathan, Chief Executive Office DFC μιλώντας στο maritimes.gr, τόνισε ότι “Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας – ΗΠΑ) που βοήθησαν στην αναβίωση των ναυπηγείων. Στοχεύουμε μελλοντικά να βελτιώσουμε και να υποστηρίξουμε τις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας”.

Την ίδια ώρα ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς – Ναυτιλιακός Όμιλος Βαφειά, υπογράμμισε ότι “Είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός. Ένα τόσο μεγάλο ναυπηγείο σε τόσο προνομιακό σημείο ήταν κρίμα να μη λειτουργεί και να πηγαίνουμε τα λεφτά μας σε χώρες του εξωτερικού”.

Ο Καπτ. Μιχάλης Ρέππας, Managing Director Sea World Management and Trading Inc., σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία σημείωσε ότι “Είναι μεγάλη χαρά που ξαναγεννιέται η επισκευαστική ζώνη στον Πειραιά και είμαστε ταγμένοι να την υποστηρίξουμε και αυτό το έχουμε κάνει έμπρακτα με δύο πλοία που έχουμε φέρει εδώ. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί για την ελληνική ναυτιλία και για μια ναυτιλιακή εταιρεία”.

Παράλληλα, ο Νίκος Χρυσοφάκης – “Saint Nicholas” Ship Repairs ανάφερε ότι είναι “Μια πολύ μεγάλη εξέλιξη πλέον για να δεξαμενίζουμε πιο εύκολα πλοία”.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, τα οποία θα δώσουν προστιθέμενη αξία και στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία γενικότερα.

Την ίδια ώρα ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Managing Director, MAN Energy Solution Hellas, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια από τη ναυτιλιακή κοινότητα. Πλέον η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη εργασιών και ανταγωνίζεται ποιοτικά όμορες χώρες.

Το ναυπηγείο είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικόλαος Λιάπης, μέλος ΔΣ ΕΕΝΜΑ, Πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ & Managing Partner, ACTANONVERBA. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πολύ μεγάλος κόμβος ναυτικής τεχνολογίας και τα ναυπηγεία είναι απολύτως απαραίτητα για να συμβεί αυτό.
Τέλος, ο Πρόεδρος της WIMA, - Hajiefremidis A.E. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, τόνισε η νέα συμφωνία αποτελεί μια κίνηση που υποδεικνύει ότι η βιομηχανία θέλει να προοδεύσει.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας