Σάββατο, Σεπτέμβριος 24, 2022
05/12/2021

Ξενοδοχειακές μονάδες σχεδιάζει να αγοράσει ο όμιλος Attica

Επέκταση δραστηριοτήτων με την είσοδο στον τουριστικό τομέα

Την είσοδό του στον τουρισμό σχεδιάζει ο όμιλος Attica. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος ακτοπλοϊκός όμιλος της χώρας, στο ευρύτερο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων του, σχεδιάζει να αγοράσει και να εκμεταλλευτεί ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα κύρια νησιά - προορισμούς των ακτοπλοϊκών πλοίων της εταιρείας. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι αποτελεί μια φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων του ομίλου σε έναν τομέα που παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας. Τονίζουν επίσης ότι ανάλογες πρωτοβουλίες, συνδυασμός δηλαδή ακτοπλοϊκών συνδέσεων και ξενοδοχειακών επενδύσεων, έχει επαναληφθεί, σε μικρότερη κλίμακα, κατά το παρελθόν.

Αποτελεί δε μια ακόμα επεκτατική κίνηση του ομίλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διεκδικεί τη διαχείριση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου στους διεθνείς διαγωνισμούς που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ταμείο, στο α’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ το λιμάνι του Ηρακλείου θα ακολουθήσει μερικούς μήνες αργότερα. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της Attica με την ΑΝΕΚ.

Κύκλοι της ναυτιλίας τόνισαν στη «Ν» ότι με τις κινήσεις αυτές -τη συμμετοχή του δηλαδή και σε άλλες δραστηριότητες, συναφείς με την ακτοπλοΐα όμως- ο μεγαλύτερος ακτοπλοϊκός όμιλος της χώρας θέλει να πετύχει τη μείωση του ρίσκου που συνεπάγεται η ενασχόληση με έναν μόνο τομέα, αλλά και την αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας του.

Attika Group logoΕπισημαίνεται ότι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου ο όμιλος ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 23 Δεκεμβρίου με θέμα τη «Διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 162 παρ. 3 του ν. 4548/2018». Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προτείνεται «η έγκριση διανομής κερδών προηγούμενων χρήσεων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 162 παρ. 3 του ν. 4548/2018, συνολικού ποσού 10,79 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το προτεινόμενο προς έγκριση ποσό προέρχεται από ναυτιλιακά έσοδα, δεν υπόκειται σε φορολόγηση και θα αποδοθεί ως καθαρό ποσό στους δικαιούχους. Οι δικαιούχοι της ως άνω χρηματικής διανομής, η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος, η ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού και άλλα διαδικαστικά θέματα θα προσδιοριστούν κατά τη γενική συνέλευση». Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι η ICAP A.E., στο πλαίσιο της τακτικής επαναξιολόγησης της εταιρείας, αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά μία βαθμίδα, αποδίδοντάς της διαβάθμιση «BB» (κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου).

Η θέση της εταιρείας

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση της εταιρείας στην οποία αναφερόταν: «Η διοίκηση εργάζεται μεθοδικά με σκοπό, αφενός, να μετριάσει τις επιπτώσεις τις πανδημίας και της αύξησης του κόστους των καυσίμων, καταβάλλοντας προσπάθεια για τη συνεχή προσαρμογή του ομίλου στα υπό εξέλιξη δεδομένα και, αφετέρου, να προχωρήσει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά Covid-19 εποχή». Η ενεργειακή κρίση που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει εκτόξευση στις τιμές όλων των μορφών ενέργειας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο όμιλος, και προσθέτει: «Το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε σημαντικά, επιβαρύνοντας το λειτουργικό κόστος των εταιρειών. Ειδικότερα, κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων του ομίλου αυξήθηκε κατά 74,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

Ο όμιλος, αναφορικά με τα οικονομικά του αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2021, αναφέρει επίσης ότι «διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου να ανέρχονται στις 30.09.2021 σε 93,8 εκατ. ευρώ έναντι 80,53 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020. Επίσης, ο όμιλος διαθέτει ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης ύψους 34 εκατ. ευρώ οι οποίες στις 30.09.2021 είναι αχρησιμοποίητες. Κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, δεν προέκυψε σημαντική μεταβολή στη δανειακή θέση ή την κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου σε σχέση με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του 2021».

naftemporiki.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας